Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκολύνει την υλοποίηση της συμφωνίας καθορισμού των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκολύνει την υλοποίηση της συμφωνίας καθορισμού των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο
Η απόφαση του δικαστηρίου εξουδετερώνει ένα από τα τελευταία εμπόδια στο Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει την υλοποίηση της συμφωνίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε σήμερα 23/10, προσφυγές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υλοποίηση μιας σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο.
Τέσσερις ομάδες επικριτών της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγκάσει την κυβέρνηση -η οποία επιδιώκει την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου- για τη διεξαγωγή μιας συνολικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Η απόφαση του δικαστηρίου εξουδετερώνει ένα από τα τελευταία εμπόδια στο Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει την υλοποίηση της συμφωνίας.
Παρά το γεγονός ότι το εύρος της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων είναι περιορισμένο, σηματοδοτεί έναν σημαντικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο γειτόνων που έχουν ιστορικό πολεμικών συγκρούσεων και εχθρότητας, ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματοποίηση ερευνών στον τομέα της ενέργειας και αποκλιμακώνοντας μία εστία πρόσφατων εντάσεων.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως "μία ιστορική εξέλιξη”.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στο Ισραήλ, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η αποδοχή της συμφωνίας από την κυβέρνησή του ήταν επαρκής, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, ειδικότερα εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου.
Η συμφωνία προβλέπει τον καθορισμό θαλασσίων ορίων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για πρώτη φορά, ενώ προβλέπει την οργάνωση ενός μηχανισμού για τις δύο χώρες, προκειμένου να λαμβάνουν ποσοστά από την TotalEnergies για την εκμετάλλευση ενός υπεράκτιου πεδίου φυσικού αερίου, που βρίσκεται στη θαλάσσια συνοριακή γραμμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης