Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: «Τρέχει» ο χρόνος για την κούρσα διαδοχής της Truss - Επισήμως υποψήφιος ο Sunak

Βρετανία: «Τρέχει» ο χρόνος για την κούρσα διαδοχής της Truss - Επισήμως υποψήφιος ο Sunak
Ο Boris Johnson και ο Rishi Sunak έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη 100 βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού  - Η Penny Mordaunt ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα

Την υποψηφιότητά του στην κούρσα για την Downing Street  ανακοίνωσε ο Rishi Sunak, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Boris Johnson, διεκδικώντας επισήμως πλέον την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Με τον χρόνο στην κούρσα για την Downing Street να «τρέχει», οι υποψήφιοι που θα αντικαταστήσουν τη Liz Truss, προσπαθούν με ταχείς ρυθμούς να εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη μάχη της διαδοχής πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων τη Δευτέρα 24/10.
Ήδη, ο  Boris Johnson και ο Rishi Sunak έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη 100 βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού και αντικατάστασης της Liz Truss που αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Πέμπτη,  μόλις μετά από έξι εβδομάδες θητείας, ενώ και η Penny Mordaunt ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρόλο που βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της -Rishi Sunak και Boris Johnson - σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους.

Sunak: Διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία

Την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας διεκδικεί ο πρώην υπουργός των Οικονομικών επί Boris Johnson, Rishi Sunak.
Ο Sunak ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή 23/10 την υποψηφιότητά του στην κούρσα για την Downing Street, διεκδικώντας την αντικατάσταση της Liz Truss στην πρωθυπουργία, έχοντας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μάλιστα, είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου 21/10 συνάντησή του με τον Boris Johnson, που επίσης ετοιμάζεται να κατέβει στη μάχη της διαδοχής.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Sunak, εξηγώντας πως «αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».
Μάλιστα, στο tweet που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, υπόσχεται ότι θέλει «να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα μας και να προσφέρει για τη χώρα μας».

rishi_1.JPG

Στην κούρσα διαδοχής ο  Boris Johnson

Στην κούρσα διαδοχής της Liz Truss στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα συμμετάσχει ο Boris Johnson, όπως δήλωσε ο Chris Heaton Harris, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και η Penny Mordaunt, όπως η ίδια δήλωσε.
Ο Chris Heaton Harris, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε την Κυριακή 23/10 στο Sky News ότι ο Boris Johnson θα συμμετάσχει στην κούρσα για την Downing Street και μάλιστα, έχοντας αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.
«Ναι, αυτό πιστεύω», «έχουμε όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα», είπε ο Chris Heaton Harris κληθείς να απαντήσει εάν ο Johnson θα είναι υποψήφιος.
Ωστόσο, γνωστές προσωπικότητες, που στο παρελθόν στήριξαν τον Johnson εμφανίστηκαν πλέον να τάσσονται υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών Rishy Sunak, εν όψει μιας πρώτης ψηφοφορίας των Συντηρητικών βουλευτών τη Δευτέρα 24/10.
Σημειώνεται ότι ο Johnson επίσης έχει περισσότερους από τους 100 υποστηρικτές που απαιτούνται για να υποβάλει υποψηφιότητα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις το κόμμα των Torries, οι οποίοι φαίνεται σε αυτή τη συγκυρία να αγκαλιάζουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.
Τουλάχιστον 45 βουλευτές έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, σε σύγκριση με περισσότερους από 100 για τον Rishi Sunak, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα, του Bloomberg, με την πλειονότητα να θεωρείται ότι σιωπηρά υποστηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται  ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, επέστρεψε εσπευσμένα το Σάββατο 22/10 από τις διακοπές στην Καραϊβική – όπου βρισκόταν όταν παραιτήθηκε η Truss – και ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας, μερικές εβδομάδες αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα, με ορισμένους συναδέλφους του να προειδοποιούν ότι η επάνοδός του ίσως προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό χάος.
Αν και ο Boris Johnson δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος, ο υποστηρικτής του και βουλευτής των Συντηρητικών James Duddridge δήλωσε την Παρασκευή 21/10 ότι ο Johnson του είπε ότι «είναι έτοιμος».
Άλλωστε, αποχωρώντας από το κοινοβούλιο την 20ή Ιουλίου, ο Boris Johnson είχε πει τη φράση «Hasta la vista, baby!».Σημειώνεται ότι ο  Johnson αναγκάστηκε να φύγει ντροπιασμένος μετά από μια έξοδο υπουργών από την κυβέρνησή του που είχε πλήξει τα σκάνδαλα .
Πάντως, η προοπτική επιστροφής του Johnson στην κυβέρνηση προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα, που είναι βαθιά διχασμένο αφού ανέδειξε τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.
johnson-sunak_2.JPG
Συνάντηση Sunak με
Johnson

Και ενώ ο Rishi Sunak, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Boris Johnson, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του, ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, υπήρξε συνάντηση με τον Boris Johnson το βράδυ του Σαββάτου 22/10, που τροφοδότησαν μέχρι και φήμες για κοινή υποψηφιότητα.
Ειδικότερα, αργά το βράδυ του Σαββάτου 22/10 ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο Rishi Sunak, δυνητικοί αντίπαλοι στην κούρσα για τον αριθμό 10 της Downing Street, συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την κούρσα διαδοχής, κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του BBC και της Sunday Timeς, αν και δεν έχουν ακόμη ριχτεί επίσημα στην κούρσα-αστραπή των Συντηρητικών για την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος.
Στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συνήθως καλά πληροφορημένης Sunday Telegraph, έπεσε το ενδεχόμενο «κοινής» υποψηφιότητάς τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου» των Torries.

Παραμένει στην κούρσα για την πρωθυπουργία η Penny Mordaunt

Η Penny Mordaunt ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας , παρόλο που βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Rishy Sunak και Boris Johnson σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας έτσι δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Johnson.
«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω» δήλωσε η ίδια την Κυριακή 23/10 στο BBC.
Η Penny Mordaunt χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Boris Johnson την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Οι υποψηφιότητες

Η Penny Mordaunt έγινε η πρώτη Συντηρητική που δήλωσε υποψήφια την Παρασκευή 21/10 στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αν και μέχρι στιγμής αγωνίζεται να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών για να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 100.
Βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας θεωρούνται ο Β. Johnson και ο R. Sunak.
Άλλοι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι η υπουργός Εμπορίου, Kemi Badenoch και η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Suella Braverman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης