Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα Ευρώπης - ΗΠΑ για το κόστος της ενεργειακής κρίσης: Προειδοποιητική βολή Macron για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ρήγμα Ευρώπης  - ΗΠΑ για το κόστος της ενεργειακής κρίσης:  Προειδοποιητική βολή Macron για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ για αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της Γηραιάς Ηπείρου; - Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των αμερικανικών εταιρειών 
Σχετικά Άρθρα

Καθώς δεν διαφαίνεται στο προβλεπτό ορίζοντα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το τεράστιο κόστος που θα έχει για την οικονομία και την κοινωνία των κρατών το τυφλό μένος κατά της Ρωσίας το οποίο επέβαλαν οι ΗΠΑ στο όνομα της «συλλογικής Δύσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ο «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης έχει ήδη ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ, με το ποσό να είναι μόλις 90 δισ. ευρώ μικρότερο από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επωφελούνται τα μάλα από τις αθρόες εξαγωγές υγροποιημένου LNG σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, ενώ την ίδια ώρα αποδιαρθρώνεται εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους η παραγωγική βάση της Ευρώπης ενώ οι αμερικάνικες επιχειρήσεις φαίνεται να απολαμβάνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τη μειωμένη προσφορά ενέργειας στην ΕΕ και την αργή όπως είναι φυσικό απεξάρτηση από τα φθηνά ενεργειακά προϊόντα ενώ την ίδια ώρα χαίρουν ισχυρών κρατικών ενισχύσεων από την κυβέρνηση Biden, που δεν συνάδουν με τους κανόνες του ΠΟΕ και της ελεύθερης αγοράς.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στο πλαίσιο αυτό, σκληρή κριτική στην εμπορική και ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ άκησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emanuel Macron.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», σε μία περίοδο που η δυσαρέσκεια για το οικονομικό τίμημα που πληρώνει η Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνεται
«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, το οποίο το σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ» τόνισε ο Macron σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.
«Επιπρόσθετα, επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει ως και το 80% σε κάποιους τομείς ενώ εδώ απαγορεύεται.
Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» πρόσθεσε.
Ενώ σημείωσε ότι η μομφή «αφορά την ειλικρίνεια του διαατλαντικού εμπορίου» και τους υγιείς κανόνες ανταγωνισμού.

Επιδοτήσεις

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η ΕΕ έχει ενοχληθεί ιδιατερα από το πακέτο ενίσχυσης που πέρασε η κυβέρνηση Biden, το οποίο προσφέρει επιδοτήσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική και παρέχει σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στήριξη στην πράσινη οικονομία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Macron  αναμένεται ότι θα σταθεί σε αυτά τα σημεία όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον κατά την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου.
Επίσκεψη που πραγματοποιείται σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από ένα χρόνο, αφότου η διμερής σχέση Γαλλίας – ΗΠΑ υπέστη μεγάλο πλήγμα όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων υπέρ των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αμερική.
Τότε η Γαλλία είχε ανακαλέσει για ένα διάστημα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις anauerm;anuhkan μετά τη συνάντηση του Macron με τον Joe Biden στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20.
Ο Biden δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ στη Αφρική και αναγνώρισε τη σημασία της ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επίσης σφυρηλατήσει μια εξαιρετικά στενή σχέση εργασίας για να ανταποκριθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωγμές και υπερκέρδη

Ωστόσο οι ρωγμές έχουν αρχίσει εμφανίζονται.
Την Παρασκευή (21/10), ο Macron χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη» επωφελούμενες από το «μη δεδουλευμένο εισόδημα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης».
Επισήμανε ότι έχει συζητήσει το θέμα «με φιλικό τρόπο» με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Τετραπλάσιες τιμές για το LNG

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών  Bruno Lemer,άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από τις τιμές στις οποίες το πουλάει» στο εσωτερικό.
Η Γαλλία, η τελευταία -και μεγαλύτερη- χώρα που αποχώρησε από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας, μετατράπηκε από καθαρός εξαγωγέας ενέργειας πέρυσι, σε καθαρό εισαγωγέα φέτος, μετά την εμφάνιση προβλημάτων με τις πυρηνικές υποδομές παραγωγής ενέργειας
Για να αντισταθμίσει τις μείωση παραγωγής πυρηνικκής ενέργειας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και την πλήρη διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου στη χώρα από τη Ρωσία, η Γαλλία στράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για LNG.Οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 421% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 — αλλά η αξία αυτού του LNG αυξήθηκε κατά 1094% μόνο τον Αύγουστο λόγω των υψηλότερων τιμών του LNG.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακή κρίσης
Ενεργειακή κρίση: Θα φέρουν τα μέτρα στήριξης την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους;-1

Διπλωματικές επαφές

Η τοποθέτηση, όπως σημειώνει το Bloomberg απηχούσε προηγούμενα σχόλια του Μacron, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ασιατικές οικονομίες για να απαιτήσει από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία να δείξουν μεγαλύτερη «αλληλεγγύη» πουλώντας φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna μετέβη στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 για να συζητήσει αυτά τα θέματα και να εκτιμήσει την κατάσταση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε διπλωμάτης που γνωρίζει τον σχεδιασμό
.Η Colonna αναφέρθηκε επίσης, για την Ουκρανία, τις αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη,
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης