Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Απρόσκοπτες οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το χειμώνα στη Τουρκία - Ευτυχώς δεν είμαστε.. Ευρωπαίοι

Erdogan: Απρόσκοπτες οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το χειμώνα  στη Τουρκία -  Ευτυχώς δεν είμαστε.. Ευρωπαίοι

«Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα», επέμεινε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

H Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα και αυτό είναι συνέπεια της ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στη νοτιοανατολική πόλη Μαλάτια, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.
«Η ισορροπημένη πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά την κρίση της Ουκρανίας έχει κερδίσει το σεβασμό σε όλο τον κόσμο.
Αν είχαμε πάει μαζί με τους επικριτές (σ.σ. τη Δύση), τώρα θα έπρεπε να ανησυχούμε σαν Ευρωπαίοι για το πώς θα επιβιώσουμε τον επερχόμενο χειμώνα.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια διαφορετική δρόμο, οπότε δεν έχουμε προβλήματα με το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Erdogan.

Κόμβος φυσικού αερίου

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία μεταμορφώνεται σε μεγάλο κόμβο φυσικού αερίου, που είναι η ελπίδα του κόσμου για την ενεργειακή ασφάλεια».
Μιλώντας στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου των ροών του φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream, σε αυτόν τον κόμβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να συνεπάγεται την κατασκευή ενός άλλου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός κόμβου στην Τουρκία, μέσω του οποίου θα παρέχεται φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, εάν ενδιαφέρονται.
Η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία συζητήθηκε στις 13 Οκτωβρίου σε συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Αστάνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Eπιτόκια και πληθωρισμός

Την  ίδια ώρα  επανέλαβε την έκκλησή του προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.
«Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα», δήλωσε σε ομιλία του στην επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας σήμερα.
«Θα σώσουμε τους επενδυτές μας, τους πολίτες από τον εκβιασμό των επιτοκίων».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μόλις μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της για τρίτη συνεχόμενη φορά και με μεγαλύτερο μέγεθος από τις προβλέψεις, σηματοδοτώντας ότι είναι κοντά στο να τερματίσει μια σειρά μειώσεων που έχουν ωθήσει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική σε νέα άκρα.

Νομισματικές παρεμβάσεις

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας από 12% σε 10,5%.
Τον Σεπτέμβριο, ο Erdogan ζήτησε το κύριο επιτόκιο να πέσει κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους -- όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρισκόταν στο 83,45% τον Σεπτέμβριο, ο υψηλότερος των τελευταίων 24 ετών.
Ο Erdogan υπήρξε φανατικός υπέρμαχος του χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό.
«Θα επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος, καθώς μειώσαμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Τουρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης