Διεθνή

Βρετανία: Η δυναμική επιστροφή του Boris Johnson - Προς νέα πρωθυπουργική θητεία στη Downing Street;

Βρετανία:  Η δυναμική επιστροφή του Boris Johnson -  Προς νέα πρωθυπουργική θητεία στη Downing Street;

Τα σενάρια για το νέο πρωθυπουργό στη Βρετανία

Σχετικά Άρθρα
Ο Boris Johnson, ο οποίος ανατράπηκε από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία για την ηγεσία για να αντικαταστήσει τη διάδοχό του Liz Truss, αφού το στρατόπεδα των υποστηρικτών του δήλωσε ότι διαθέτει το όριο υποστήριξης από τους Συντηρητικούς βουλευτές το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2020.
Ο Johnson έχει περισσότερους από τους 100 υποστηρικτές που απαιτούνται για να υποβάλει υποψηφιότητα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις το κόμμα των Torries, οι οποίοι φαίνεται σε αυτή τη συγκυρία να αγκαλιάζουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.
Τουλάχιστον 45 βουλευτές έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, σε σύγκριση με περισσότερους από 100 για τον Rishi Sunak, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα, του Bloombeerg, με την πλειονότητα να θεωρείται ότι σιωπηρά υποστηρίζει τον πρώη πρωθυποργό.

Η διαδικασία και οι συμμαχίες

«Τη στήριξη 100 μελών του Συντηρητικού Κόμματος έχει ο Boris Johnson και θα μπορούσε να είναι μεταξύ των υποψηφίων προκειμένου να διαδεχθεί τη Liz Truss στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής των Sunday Times Τιμ Σίπμαν, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.
Το BBC και το Sky News αναφέρουν ότι ο Boris Johnson, ο οποίος έφτασε στο Λονδίνο νωρίτερα το Σάββατο (22/10) μετά από διακοπές στην Καραϊβική, είχε πλέον περισσότερους από 100 υποστηρικτές.
Ενώ ο Boris Johnson δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος, ο υποστηρικτής του και βουλευτής των Συντηρητικών James Duddridge δήλωσε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 ότι ο Johnson του είπε ότι «είναι έτοιμος».

Το Brexit και η πολιτική περιδίνηση

Κανένας από τους δύο δεν έχει δηλώσει επίσημα υποψήφιος, αλλά μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια δραματική ανατροπή ακόμη και στην περίοδο του άνευ προηγουμένου χάους στη βρετανική πολιτική που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.
Η ίδια η Trus θα γίνει η πιο σύντομη πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας όταν παραιτηθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αφού δει την πρωθυπουργία της να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης πολιτικού ενστίκτου και επίγνωσης της οικονομικής πραγματικότητας.
Ο Johnson αναγκάστηκε να φύγει ντροπιασμένος μετά από μια έξοδο υπουργών από την κυβέρνησή του που είχε πλήξει τα σκάνδαλα. Έφυγε από το αξίωμα πριν από λιγότερο από επτά εβδομάδες, αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 7 Ιουλίου.
Ωστόσο, παραμένει δημοφιλής στα μέλη των Torries, οπότε θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια συγκλονιστική επιστροφή δεδομένου ότι μπορεί να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Διχασμένο κόμμα

Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για το αν ο Johnson θα ήταν σε θέση να ενώσει το βαθιά διχασμένο κόμμα του.
Πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να εκδηλώνουν την οργή τους για το γεγονός ότι τα λάθη του -- συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου κατά τη διάρκεια του lockdown -- κόστισαν στην υποστήριξη του κόμματος στις κάλπες.
Η Truss έκτοτε οδήγησε αυτή την πτώση σε ιστορικό χαμηλό.
Μόλις τον Ιούνιο, 148 βουλευτές των Torries ψήφισαν ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη σε αυτόν, και ενώ επέζησε της κάλπης, παραιτήθηκε εβδομάδες αργότερα.

Οι διεκδικητές

Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από τον Sunak, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος καταταγεί δεύτερος στη διαδικασία του καλοκαιριού για την ηγεσία του κόμματος
Εχει αποσπάσει θετικά  σχόλια για την πρόβλεψη -- επανειλημμένα -- της οικονομικής αναταραχής που τελικά προκάλεσαν οι πολιτικές της.
Η Penny Mordaunt έγινε η πρώτη Συντηρητική που δήλωσε υποψήφια την Παρασκευή 21/10, αν και μέχρι στιγμής αγωνίζεται να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών για να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 100.
Άλλοι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι η υπουργός Εμπορίου Kemi Badenoch και η πρώην υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman.
Εάν κάποιος από αυτούς είναι υποψήφιος, είναι πιθανό να διασπάσει την υποστήριξη στα δεξιά του κόμματος, αποσύροντας πιθανώς την υποστήριξη από τον Johnson

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης