Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για εκστρατεία κατά βουλγαρικών οργανώσεων κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία η Σόφια

Για εκστρατεία κατά βουλγαρικών οργανώσεων κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία η Σόφια
Βουλγαρία κατά Βόρειας Μακεδονίας για "εκστρατεία κατά βουλγαρικών οργανώσεων"
Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ξεκινά άλλη μια εκστρατεία κατά των βουλγαρικών οργανώσεων, η οποία απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Βουλγάρων στη γειτονική τους χώρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κοσταντίν Κοτζαμπάσεβ, σε ενημέρωση του Τύπου στο υπουργείο του για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Βόρειας Μακεδονίας, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.
Σύμφωνα με το ΒΤΑ, ο Κοτζαμπάσεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία αναγκάζεται από αυτή την άποψη να υπενθυμίσει στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα ότι στην ευρωπαϊκή πρακτική, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι καθοδηγούνται από την προσδοκία να διευκολυνθεί και όχι να παρεμποδιστεί η ίδρυση και η λειτουργία οργανώσεων και ενώσεων πολιτών.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου, είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται αφηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, που εκμεταλλεύονται με αθέμιτο τρόπο θέματα που σχετίζονται με τον φασισμό, τον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία προκειμένου να περιορίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και να επιδεινώσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο Κοτζαμπάσεβ είπε ότι η χώρα του απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες επιβολής επιλεκτικών, μονόπλευρων, ιστορικών ερμηνειών.
Ο Βούλγαρος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ειδική επιτροπή έχει συσταθεί με διεθνή συνθήκη για να ξεπεραστούν οι ιστορικές αντιφάσεις και οι δραστηριότητες της επιτροπής δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα νεοσύστατο σχήμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σύμφωνα με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της 24ης Ιουνίου 2022, η Βουλγαρία μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε βήμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εκεί Βουλγάρων.
Σύμφωνα με δήλωσή του, οι τελευταίες νομοθετικές αλλαγές στα Σκόπια είναι αντίθετες με αυτή την προϋπόθεση.
Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΒΤΑ, ο Ζελιάζκο Ραντούκοφ, επικεφαλής εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι η πρώτη βουλγαρική οργάνωση στη Βόρεια Μακεδονία ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια στην Οχρίδα. Επίσης, προστίθεται πως μετά την ίδρυσή της, η οργάνωση αντιμετώπισε την ίδια μεροληπτική και επιθετική εκστρατεία και το 2001 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας την απαγόρευσε. Οι ιδρυτές της οργάνωσης υπέβαλαν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κέρδισαν την υπόθεση το 2009.
Όπως δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το ΒΤΑ, εκείνη την εποχή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας παραβίασε το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις ενέργειές της. Τώρα η Βόρεια Μακεδονία ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, θα υπάρξουν υποθέσεις σε αυτόν τον ίδιο δρόμο και θα κερδηθούν, δήλωσε ο Ραντούκοφ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης