Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φυσικό αέριο: Πτώση 10% μετά τον συμβιβασμό της ΕΕ, αλλά τα χειρότερα έρχονται - Πρόσκαιρη η ανακούφιση

Φυσικό αέριο: Πτώση 10% μετά τον συμβιβασμό της ΕΕ, αλλά τα χειρότερα έρχονται - Πρόσκαιρη η ανακούφιση
Oι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περίπου πενταπλάσιες από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αφού η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις της ΕΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ανακούφιση ειναι προσωρινή.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα για το ολλανδικό συμβόλαιο TTF, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τη βορειοδυτική Ευρώπη, σημείωναν πτώση 9,9% στα 114,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πλησιάζοντας το χαμηλό των 107,3 ευρώ/MWh που σημείωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Προσωρινή ανακούφιση, τα χειρότερα έπονται χωρίς ρωσικό αέριο

Ωστόσο, τα συμβόλαια TTF μακροπρόθεσμης διάρκειας έχουν υποχωρήσει λιγότερο, αντανακλώντας τις προσδοκίες ότι θα είναι πιο δύσκολο να αναπληρωθούν οι αποθήκες το επόμενο έτος, το οποίο θα είναι το πρώτο πλήρες έτος εδώ και τέσσερις δεκαετίες χωρίς σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου.
Τα εναλλακτικά κανάλια εισαγωγής, είτε με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε με αγωγούς από τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως τις ρωσικές ποσότητες, λένε οι αναλυτές.
ttf.jpg

Πενταπλάσιες οι τιμές σε σχέση με πριν την εισβολή στην Ουκρανία

Ως εκ τούτου, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι περίπου πενταπλάσιες από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, ένα επίπεδο που πρόκειται να επιβαρύνει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομική παραγωγή το επόμενο έτος.
"Το γεγονός ότι το ευρώ αντλεί πολύ λίγα οφέλη από την πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου είναι πιθανότατα μια απόδειξη για το πώς οι αγορές βλέπουν σαφώς πολύ πέρα από τη βραχυπρόθεσμη δυναμική και μπορεί στην πραγματικότητα να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης για το επόμενο έτος, όχι μόνο για τον φετινό χειμώνα", δήλωσε ο αναλυτής της ING Frantisek Taborsky, σύμφωνα με το investing.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης