Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη μεγατόνων: Τι «δείχνουν» τα στοιχήματα για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας - Johnson ή Sunak στο «τιμόνι» της χώρας;

Μάχη μεγατόνων: Τι «δείχνουν» τα στοιχήματα για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας - Johnson ή Sunak στο «τιμόνι» της χώρας;
Η αξιοπιστία βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση ειδικά για τους Τόρις που τα ποσοστά τους έχουν καταποντιστεί

Η πιο γρήγορη παραίτηση, εκείνη της Liz Truss σε μόλις 44 μέρες από την πρωθυπουργική καρέκλα δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτικό χάος στην Βρετανία, με τα σενάρια για την επόμενη ημέρα να δίνουν και να παίρνουν....

As support for Prime Minister Liz Truss withered, a British newspaper asked who would wilt first: her or a head of lettuce.

In the end, the lettuce emerged victorious.https://t.co/TbmoB2obwN

— The New York Times (@nytimes) October 20, 2022
Με τις πλατφόρμες στοιχημάτων να έχουν πάρει φωτιά για τον διάδοχο της Truss, η Βρετανία μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο αναζήτησης νέου αλλά και ικανού πλέον... πρωθυπουργού.
Η αξιοπιστία βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση ειδικά για τους Τόρις που τα ποσοστά τους έχουν καταποντιστεί.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Επιτροπής 1922, μόνο τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία.
Δεδομένου ότι η χώρα διανύει μια κρίσιμη περίοδο, η εκλογή του νέου πρωθυπουργού ίσως ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, καθώς οι διαδικασίες «τρέχουν» για να αποκαταστήσουν το χάος που αφήνει πίσω της η Τρας.

Φέρτε πίσω τον Boris....

Φαβορί σε αυτήν την νέα εκλογική αναμέτρηση είναι αρχικά ο Sunak με τον Johnson να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Πέννυ Μορντό να συμπληρώνει την τριάδα.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι οι Τόρις διανύουν την χειρότερη εποχή τους καθώς το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο, ενώ η επιστροφή του Johnson δεν θεωρείται η καλύτερη επιλογή, παρότι εμφανίζεται ψηλά στην προτίμηση κάποιων βουλευτών με το # Bring Back Boris.
Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είναι τελικά υποψήφιος ο Τζόνσον, οι υποστηρικτές του θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προοπτικές εκλογής του Ρίσι Σουνάκ, καθώς τον κατηγορούν για την παρασκηνιακή απομάκρυνση του Boris από την πρωθυπουργία.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, θα διενεργηθεί μια ενδεικτική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών από την οποία θα παραμείνουν μόνο οι δύο μονομάχοι. Εάν δεν προκύψουν, τότε τα μέλη της βάσης του κόμματος θα έχουν τον τελικό λόγο και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 28 Οκτωβρίου.
Η Τρίτη υποψήφια, η Πέννυ Μορντό θεωρείται αρκετά ισχυρή καθώς είχε χάσει ελάχιστα από την Truss στον δεύτερο γύρο των εκλογών του καλοκαιριού.
Πολλοί την θαυμάζουν για τις εμφανίσεις της στο Κοινοβούλιο ενώ επισκίασε την Truss αυτή την εβδομάδα, όταν χρειάστηκε να την υπερασπιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Βουλιάζουν δημοσκοπικά οι Τόρις

Μετά από σχεδόν 12 χρόνια στην εξουσία οι συντηρητικοί βιώνουν την απόλυτη ταπείνωση καθώς δημοσκοπικά βρίσκονται στη χειρότερη θέση των τελευταίων δεκαετιών με μόλις 14% έναντι 53% των Εργατικών.
Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού GB News έγινε σε δείγμα 1.237 πολιτών από την εταιρεία PeoplePolling και έδειξε οτι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Keir Starmer διατηρεί προβάδισμα ρεκόρ, το οποίο αν διεξαχθεί σε γενικές εκλογές θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Συντηρητικοί βουλευτές να χάσουν τις έδρες τους.
Το χαμηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό που είχαν ποτέ οι Τόρις ήταν 17% την άνοιξη του 2019, όταν επικρατούσε αδιέξοδο αναφορικά με το Brexit.
Δημοσκόπηση της Techne UK, δίνει προβάδισμα με 53% στους Εργατικούς και 22% στους Συντηρητικούς ενώ και η εταιρεία Survation, σε δημοσκόπηση για το περιοδικό New Statesman, δίνει 52% στους Εργατικούς και 23% στους Συντηρητικούς.

Το ιστορικό της «σύντομης» πολιτικής διαδρομής του Johnson

Ο πρώην πρωθυπουργός Boris Johnson ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2019 αφού αναδείχθηκε νικητής σε ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις και εν συνεχεία κατήγαγε μία ιστορική συντριπτική νίκη στις εκλογές πέντε μήνες μετά.
Κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση να «ολοκληρώσει το Brexit», αλλά η κυβέρνησή του βρέθηκε στη δίνη σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων μια αστυνομική έρευνα για το partygate στην Downing Street κατά τη διάρκεια του lockdown.
Στις 7 Ιουλίου, στέφθηκε με επιτυχία η «ανταρσία» των Συντηρητικών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών για την απομάκρυνση του Boris Johnson από την πρωθυπουργία.
Η παραίτηση του Johnson σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας στην οποία βοήθησε η επιτυχημένη εκστρατεία «Vote Leave» για έξοδο από την ΕΕ το 2016, και η οποία χάρισε στο Συντηρητικό Κόμμα μια ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές το 2019.
Έχουν περάσει λιγότερο από τρία χρόνια από τότε που ο Johnson στεκόταν θριαμβευτής έξω από το νούμερο 10 της Downing Street, έχοντας κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών.
Πρόκειται για την έβδομη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, με δύο χρόνια και 349 ημέρες στο τιμόνι της.
Ο Johnson έμεινε λιγότερες ημέρες ακόμα και από την Τερέζα Μέι, την προκάτοχό του, η οποία κρίθηκε αποτυχημένη.
Παρέμεινε στην πρωθυπουργία της «Γηραιάς Αλβιώνας» έως την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις το φθινόπωρο.

Rishi Sunak: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι το μεγάλο φαβορί για τα γραφεία στοιχημάτων

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Rishi Sunak, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την απομάκρυνση της Truss από την ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία και, όπως όλα δείχνουν, τα κατάφεραν.
Ο Sunak, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική βουλή, παντρεμένος με την ζάμπλουτη Αξάτα Μέρθι.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν η Αξάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Margaret Thatcher, με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο στο πλευρό του, ο Sunak διατυμπανίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι μπορεί βελτιώσει τα οικονομικά των συμπολιτών του.
Έχει την υποστήριξη επιφανών πιστών του Johnson, παρά το γεγονός ότι θέλει να ανατρέψει την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας της κυβέρνησής του που προοριζόταν για την υγειονομική περίθαλψη.
Rishi_Sunak.jpg

Penny Mordaunt: Η μοναδική γυναίκα που φλερτάρει με την ηγεσία των Τόρις

Η πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας (επί πρωθυπουργίας Μέι), Penny Mordaunt, είναι η αγαπημένη της κομματικής βάσης, ωστόσο, θεωρείται πολιτικά άπειρη.
Εμφανίστηκε με μαγιό σε τηλεοπτικό σόου κάνοντας καταδύσεις.
Έχει οκτώ γάτες, δύο γάμους στο ενεργητικό της, συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό καταδύσεων και είναι γνωστή για τα άκομψα αστεία της.
Η καστανόξανθη έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού και θερμή υποστηρίκτρια του Brexit, Penny Mordaunt, είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.
Προτού αναλάβει χαρτοφυλάκιο, η 46χρονη έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της και το ολόσωμο μπλε μαγιό της στην τηλεοπτική εκπομπή «Splash!» το 2014, όταν ο Ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ συγκέντρωνε διάφορες διασημότητες και τις εκπαίδευε στις καταδύσεις.
Αποχώρησε από το σόου καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε σύνολο 20 διαγωνιζόμενων.
Στο Πανεπιστήμιο άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και σύντομα βρέθηκε να είναι επικεφαλής της νεολαίας των Συντηρητικών.
Το 2010 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και το 2014 ανέλαβε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο επί Κάμερον. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία, διορίστηκε υπουργός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και Διεθνούς Ανάπτυξης.
Penny_Mordaunt.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης