Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία όπως... Ιταλία – Πέντε πρωθυπουργοί σε 6 χρόνια – Μετά την Truss, τι ακολουθεί;

Μ. Βρετανία όπως... Ιταλία – Πέντε πρωθυπουργοί σε 6 χρόνια – Μετά την Truss, τι ακολουθεί;
Το Συντηρητικό κόμμα βιώνει μια κρίση πολιτικής ταυτότητας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την πολιτική ιστορία της Ιταλίας, η οποία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλάζει κατά μέσο όρο κάθε ενάμιση με δύο χρόνια κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ζηλέψει η Μ. Βρετανία, η οποία μετά την παραίτηση της Liz Truss από την πρωθυπουργία και τον ορισμό του (ή της) νέου πρωθυπουργού θα μετρά 5 διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέσα σε έξι χρόνια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι πέντε (ενδεχομένως τέσσερις εάν βάλει υποψηφιότητα και επανεκλεγεί ο Boris Johnson, ο «διωγμός» του οποίου ήταν αυτός που έφερε την Truss στην πρωθυπουργία) προέρχονται από το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο αναμφίβολα βιώνει μια κρίση πολιτικής ταυτότητας εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι βουλευτές των Τόρις ακύρωσαν τα μέλη του κόμματος (αυτοί ήταν που εξέλεξαν την Truss έναντι του Sunak), τα οποία προηγουμένως είχαν ακυρώσει τους βουλευτές, οι οποίοι στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία είχαν προτείνει τον Sunak για πρόεδρο των Συντηρητικών και πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Μέσα σε αυτό το πολιτικό «χάος» που βιώνουν οι Συντηρητικοί και μαζί τους ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, τα ονόματα που ακούγονται ως διάδοχοι της Truss είναι λίγο πολύ γνωστά.
Πρόκειται για τον Rishi Sunak, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών επί Johnson και εμφανιζόταν ως το «απόλυτο πουλέν» του κόμματος μέχρι που κατηγορήθηκε για το ρόλο του στην πτώση του Johnson, για την Penny Mordaunt, η οποία έχασε την τελευταία στιγμή από την Truss στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να μείνει εκτός «τελικού» και για τον Boris Johnson, τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος εκδιώχθηκε κακήν κακώς για την εμπλοκή του σε μια σειρά σκανδάλων.
Το γεγονός ότι το όνομα του εμφανίζεται και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο, μαρτυρά την κρίση που διέρχεται το πολιτικό προσωπικό στη Μ. Βρετανία.
Παρόλο αυτά ο Boris Johnson προβάλει ως φαβορί, καθώς εξακολουθεί να έχει μεγάλο «ρεύμα» στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο στους βουλευτές όσο και στα μέλη.
Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, το όνομα του οποίου είχε επίσης ακουστεί για την κούρσα διαδοχή, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί εκφράζοντας μάλιστα τη στήριξη του στον Boris Johnson.

Πότε θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός

Εκτιμάται πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι στη θέση το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.
Δεν αποκλείεται πάντως, όπως είπε ο Graham Brady, ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922, το αποτέλεσμα να είναι γνωστό έως το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 24 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία

Όπως αναφέρεται, οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη 100 υπογραφών βουλευτών.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δηλωθεί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 24/10.
Εάν υπάρξουν δύο ή και τρεις υποψήφιοι, τότε θα γίνουν δύο γύροι ψηφοφορίας από τους Συντηρητικούς βουλευτές.
Η πρώτη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 15:30 και η δεύτερη για τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 24/10 (τοπικές ώρες).
Οι βουλευτές θα έχουν ακρόαση με τους υποψήφιους σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Εμπλοκή και μελών

Όπως αναφέρεται, θα ζητηθεί και η γνώμη των περίπου 180.000 μελών του κόμματος, τα οποία όμως δεν θα ψηφίσουν εάν υπάρχει ομοφωνία των βουλευτών ως προς τον υποψήφιο πρωθυπουργό.
Ωστόσο, εάν υπάρξουν περισσότεροι από ένας υποψήφιος με 100 ή περισσότερες υπογραφές, τότε θα ψηφίσουν και αυτοί με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σε αυτήν την περίπτωση η κάλπη θα κλείσει στις 11:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων.
7_81.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης