Διεθνή

ΕΕ: Προς ναυάγιο μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή ασφυξία - Μάχη Γερμανίας, Γαλλίας και στο βάθος... Μητσοτάκης

ΕΕ: Προς ναυάγιο μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή ασφυξία - Μάχη Γερμανίας, Γαλλίας και στο βάθος... Μητσοτάκης
Η Γερμανία ζήτησε πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος Κουρφής στην ΕΕ να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές για ανώτατα όρια τιμών από το κείμενο συμπερασμάτων
Σχετικά Άρθρα

Εν εξελίξει βρίσκεται μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τους «27» να κάθονται στο ίδιο τραπέζι να αποζητούν λύση στην ενεργειακή κρίση καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ η Ρωσία κρατά στα χέρια της τον βαρύ χειμώνα που πλησιάζει.
Πάντως η όλη συνάντηση των ηγετών φαίνεται πως πρόκειται να καταλήξει σε ναυάγιο καθώς η Γερμανία έδειξε από νωρίς τα δόντια της...
Συγκεκριμένα, εμφανίζεται αμετακίνητη όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο τορπιλίζοντας οποιαδήποτε συζήτηση με ένα άτυπο... βέτο.
Ειδικότερα, το Βερολίνο φέρεται να ζήτησε να αφαιρεθεί από το κείμενο συμπερασμάτων οποιαδήποτε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στο αέριο. Κι αυτό αν και στο αρχικό κείμενο, η Σύνοδο Κορυφής θα ζητούσε από την Κομισιόν να προτείνει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reuters, ακόμα κι αυτό το σενάριο... έπεσε στο κενό.

Αποκλείεται να συμφωνηθεί πλαφόν στο αέριο

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα (20/10/2022) για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν με αποτέλεσμα θα θεωρείται απίθανη -τουλάχιστον επί του παρόντος- η επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι 27 αναμένεται να υποστηρίξουν τμήματα ενός πακέτου ενεργειακών προτάσεων της ΕΕ που υποβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και κοινή αγορά φυσικού αερίου, αφού νωρίτερα συμφώνησαν να γεμίσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από ενεργειακές εταιρείες προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Παραμένει ο διχασμός

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν τόσο διχασμένες όσο ήταν και πριν και από μήνες σχετικά με το εάν και πως θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποτραπεί η ύφεση, αφού η Ρωσία έκοψε τις ροές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας, πιέζουν για κάποια μορφή ανώτατου ορίου, αντιμετωπίζουν έντονη αντίθεση από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προειδοποιούν ότι ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των προμηθειών.
«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη... Οι απόψεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ πριν από τις σημερινές συνομιλίες.

Το... βέτο της Γερμανίας

Ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, που είδε το Reuters, θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια ένα σενάριο που προωθείται από τη Γαλλία και έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Αλλά πριν ακόμα αρχίσει η συνάντηση, αυτή η ιδέα φαίνεται να... αντιμετωπίζει εμπόδια. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανία ζήτησε να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές για ανώτατα όρια τιμών από το κείμενο συμπερασμάτων.
Reuters_4.JPG

Scholz: Ευρωπαϊκό πλαφόν σημαίνει λιγότερο αέριο για την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, εξέφρασε -από το βήμα της Bundestag- την αντίθεση της Γερμανίας στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, ο καγκελάριος προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για τις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το αέριό τους αλλού – και τελικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουμε περισσότερο αέριο, αλλά λιγότερο», είπε ο καγκελάριος.
Η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί στενά με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, «ώστε να μην ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Scholz. Ταυτόχρονα, πρέπει να συζητηθεί και να αναζητηθεί μια «λογική τιμή» με τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο. «Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας αλληλέγγυες με την Ουκρανία, έχουν συμφέρον να μην γίνει η ενέργεια απρόσιτη στην Ευρώπη», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Αν δεν στείλουμε μήνυμα, θα αντιδράσουν οι αγορές - Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο

Να αναλάβει άμεσα δράση και να επιτύχει μία συμφωνία κάλεσε την Ευρώπη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.
«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», σημείωσε.

Νωρίτερα….

Ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της ενερργειακής κρίσης από την ΕΕ, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισ. μόνο το 2022 - ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα.
Είναι εξάλλου κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους.
Βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα "πλαφόν τιμών" ή ένας "διάδρομος τιμών", που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF.
Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια.
Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF.
Πιστεύω πως αυτό απαιτείται σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο.
Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την παραίτησης της Λιζ Τραζ, τόνισε πως:
«Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της. Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει.
Σας ευχαριστώ».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης