Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi σε Meloni μετά τον σάλο με Berlusconi: Η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της εξωτερικής μας πολιτικής

Draghi σε Meloni μετά τον σάλο με Berlusconi: Η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της εξωτερικής μας πολιτικής
Τα σχόλιά του έρχονται μετά την έντονη επίπληξη της Meloni στον σύμμαχό της στον δεξιό συνασπισμό, Berlusconi, ο οποίος αποκαλύφθηκε πως πρόσφατα έκανε σχόλια που δικαιολογούν τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Putin στην Ουκρανία

Είναι μια αποχαιρετιστήρια στιγμή στις Βρυξέλλες για τον Ιταλό Πρωθυπουργό Draghi, ο οποίος αναμένεται σύντομα να παραδώσει στην ακροδεξιά ηγέτη Meloni.
Εν όψει της τελευταίας του συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Ντράγκι απευθύνθηκε σε Ιταλούς διπλωμάτες και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην επερχόμενη δεξιά κυβέρνηση.
«Η αξιοπιστία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι το καλύτερο εργαλείο για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που φιλοδοξούμε», τους είπε. 
Ειδικότερα, υπερασπίστηκε τους διεθνείς θεσμούς καθώς οι δεξιοί συχνά βλέπουν με σκεπτικισμό την Ένωση.
«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά την έντονη επίπληξη της Meloni στον σύμμαχό της στον δεξιό συνασπισμό, Berlusconi, ο οποίος αποκαλύφθηκε πως πρόσφατα έκανε σχόλια που δικαιολογούν τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Putin στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ετοίμασαν ένα κλιπ για τη σύνοδο κορυφής που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε πρωθυπουργός.

Υπέρ του Putin ο Berlusconi: «Ο Zelensky, κατ’ εμέ… Ας το αφήσουμε καλύτερα, δεν μπορώ να μιλήσω …»

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων LaPresse δημοσιοπoίησε εχθές 19/10 νέο απόσπασμα δηλώσεων του Berlusconi, που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές της Forza Italia προκαλώντας σάλο στην γειτονική χώρα αλλά και την αντίδραση της ίδιας της Meloni.

Πιο αναλυτικά, ο Καβαλιέρε ακούγεται να λέει:

«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να καθήσουν σε διαπραγματευτικό τραπέζι ο Putin και ο Ζελένσκι. Δεν υπάρχει κανένας δυνατός τρόπος. Ο Zelensky, κατ’εμε… Ας το αφήσουμε καλύτερα, δεν μπορώ να μιλήσω …».
Στη συνέχεια, ο ίδιος, σύμφωνα με την LaPresse, πρόσθεσε:
«Ξέρετε πώς πήγαν τα πράγματα με την Ρωσία; Και σε αυτό το θέμα, όμως σας ζητώ την μέγιστη εχεμύθεια… Συνέβησαν τα ακόλουθα: το 2014 στο Μινσκ υπογράφεται συμφωνία της Ουκρανίας με τις 2 νεοδημιουργηθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς, με αντικείμενο ειρηνευτική συμφωνία μη επίθεσης.
Η Ουκρανία μετά από ένα χρόνο έστειλε στο διάβολο τη συμφωνία αυτή και άρχισε να επιτίθεται στα σύνορα των 2 δημοκρατιών. Οι 2 δημοκρατίες καταγράφουν απώλειες στρατιωτικών, με πέντε, έξι, επτά χιλιάδες νεκρούς, όπως μου λένε. Βγαίνει ο Ζελένσκι και τριπλασιάζει τις επιθέσεις κατά των δημοκρατιών. Απελπισμένες, οι δύο δημοκρατίες, στέλνουν αποστολή στη Μόσχα. Και καταφέρνουν επιτέλους να μιλήσουν με τον Πούτιν. Του λένε: δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, υπερασπίσου μας. Ο ίδιος, είναι αντίθετος σε ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αντιστέκεται και υπόκειται σε ισχυρή πίεση, όλης της Ρωσίας».
Ο Berlusconi στην ηχογράφηση τονίζει, επίσης, ότι ο Putin έστησε μια ειδική επιχείρηση, με στόχο να φτάσει στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσει τον Zelensky «να ορίσει μια κυβέρνηση καθώς πρέπει ανθρώπων που θα αποτελείτο από την ουκρανική μειοψηφία, και μέσα σε μια εβδομάδα να γυρίσει πίσω».
Κατά τον Καβαλιέρε, όμως, «ο Πούτιν, όταν οι δυνάμεις του έφτασαν στην Ουκρανία, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απρόβλεπτη κατάσταση, με αντίσταση των Ουκρανών, οι οποίοι από την τρίτη ημέρα άρχισαν να λαμβάνουν όπλα και χρήματα από την Δύση. Κα ο πόλεμος, αντί για επιχείρηση δύο εβδομάδων, έγινε ένας πόλεμος διακοσίων ετών και πλέον. Αυτή είναι η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την LaPresse, τέλος, ο Καβαλιέρε θεωρεί ότι στη διεθνή πολιτική σκηνή λείπουν πραγματικοί ηγέτες, και ο μόνος ικανός ηγέτης, είναι ο ίδιος.
Οι νέες αυτές δηλώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στη συνεργασία του Μπερλουσκόνι με την Τζόρτζια Μελόνι και στη σύσταση της νέας ιταλικής κυβέρνησης.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης