Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη θα επιβιώσει φέτος τον χειμώνα… καιρού επιτρέποντος – Δύσκολα όμως θα βγάλει τον χειμώνα του 2023

Η Ευρώπη θα επιβιώσει φέτος τον χειμώνα… καιρού επιτρέποντος – Δύσκολα όμως θα βγάλει τον χειμώνα του 2023

Μια μακρά ψυχρή, άνομβρη περίοδος φέτος το χειμώνα θα απειλούσε να διαλύσει όλες τις προσπάθειες

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι αποθήκες είναι πληρέστερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ έρχονται φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο καιρός είναι ήπιος.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένας χειμώνας πιο ψυχρός από το συνηθισμένο θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει το φυσικό αέριο στις αποθήκες, να εκτοξεύσει και πάλι τις τιμές του φυσικού αερίου, να εντείνει τον ανταγωνισμό για το δαπανηρό LNG με την Ασία, να κάμψει την αποφασιστικότητα των καταναλωτών να εξοικονομήσουν ενέργεια σε θερμοκρασίες ψύχους και να αναγκάσει περισσότερες επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Η Ευρώπη έχει κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η θέρμανση και τα φώτα θα είναι αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, λένε οι αναλυτές.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό - μια μακρά ψυχρή, άνομβρη περίοδος φέτος το χειμώνα θα απειλούσε να διαλύσει όλες τις προσπάθειες και να οδηγήσει σε υποχρεωτικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, δελτία ή κυλιόμενες διακοπές λειτουργίας.

Τα καλά νέα

Ό,τι είναι εφικτό να γίνει για να εξασφαλιστεί εναλλακτικός εφοδιασμός με φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη ρωσική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ έχει γίνει.
Οι πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) δημιουργούνται στη Γερμανία, στην Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Το Eemshaven στην Ολλανδία και το Wilhelmshaven και το Brunsbüttel στη Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η Ευρώπη πληρώνει πολλά για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, ξεπερνώντας την Ασία, η οποία ήταν ο κορυφαίος αγοραστής φορτίων spot πριν από τον πόλεμο.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μέχρι πρόσφατα ο κορυφαίος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας, είδε τις αποθήκες της να γεμίζουν κατά 95% δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εν μέσω υψηλότερης από την τυπική πλήρωσης των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.
Συνολικά στην ΕΕ, οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 92,37% στις 17 Οκτωβρίου, με τις αποθήκες της Γερμανίας να είναι γεμάτες πάνω από 96%, στόχος που το Βερολίνο αναμένεται να επιτύχει έως την 1η Νοεμβρίου.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ιταλίας είναι γεμάτες κατά 94% και της Γαλλίας πάνω από 98%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Επιπλέον, η Γαλλία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ ενθαρρύνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Πρόσθετη άμβλυνση των ανησυχιών για την έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη προήλθε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, το τελευταίο μοντέλο καιρού της οποίας εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσει ήπιες θερμοκρασίες παρά βαθύ ψύχος αυτόν τον χειμώνα.
Παρά τις προβλέψεις για έναν χειμώνα θερμότερο από το συνηθισμένο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για ένα κρύο κύμα ήδη από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αναφέρει η υπηρεσία.
Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου θα σήμαιναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, που βασίζεται στην αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας, εξαντλώντας τα πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Τα κακά νέα

Ο καιρός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα εξαντληθεί το φυσικό αέριο στις αποθήκες, οπότε η Ευρώπη ελπίζει για το καλύτερο και προσεύχεται για έναν πιο ήπιο χειμώνα.
"Εκτός από καταστροφές, όπως εξαιρετικά κρύο καιρό, αν κρατήσουμε την κατανάλωση υπό έλεγχο, θα βγάλουμε τον χειμώνα μια χαρά.
Πρέπει απλώς να ελπίζουμε ότι δεν θα πάει τίποτα στραβά", δήλωσε ο υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Ιταλίας Roberto Cingolani στην εφημερίδα The Wall Street Journal.
Δυστυχώς για την Ευρώπη, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά.
Ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι μόνο ένα από αυτά.
Η Ρωσία θα μπορούσε να αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου εάν η ΕΕ εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller.
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω μιας σύνδεσης μέσω της Ουκρανίας και μέσω του TurkStream.

Οι αβεβαιότητες

Μια άλλη αβεβαιότητα στον εφοδιασμό θα μπορούσε να προέλθει από την Κίνα, οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου της οποίας φέρεται να ενημερώθηκαν ότι θα σταματήσουν να μεταπωλούν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη που αποζητά φυσικό αέριο, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα στις ευρωπαϊκές ελπίδες για συνεχείς υψηλές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Από την πλευρά της ζήτησης, είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στις αδιάκοπες εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κυβερνήσεις μοιράζουν ενισχύσεις στα νοικοκυριά για να τα βοηθήσουν να πληρώσουν τους εκτοξευόμενους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των λογαριασμών θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από την εξοικονόμηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρώτη πιο κρύα από το κανονικό εβδομάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου απέδειξε ότι η Γερμανία αποτυγχάνει στο τεστ εξοικονόμησης ενέργειας.
Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν χτύπησε το πρώτο ψυχρότερο κύμα, τα γερμανικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν σχεδόν 10% περισσότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο τετραετίας για εκείνη την εβδομάδα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.
"Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση, επίσης στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου το χειμώνα", δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Klaus Müller.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να είναι σχεδόν γεμάτες, αλλά δεν θα βγάλουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λέει η ρυθμιστική αρχή.
Η καταστροφή της ζήτησης λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου βοηθάει κάπως στην εξοικονόμηση, αλλά έρχεται με το κόστος της αποβιομηχάνισης, καθώς πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες έντασης ενέργειας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν, να σταματήσουν ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χυτηρίων αλουμινίου, χαλκού και ψευδαργύρου και των χαλυβουργείων, έχουν ήδη προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή από την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Λόγω των υψηλών τιμών και της πολύ στενής αγοράς φυσικού αερίου, η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 3% φέτος.
Η βιομηχανική ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να σημειώσει βουτιά έως και 20%, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου στις αρχές του μήνα.
Ο χειμώνας του 2023/2024 θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν θα είναι "μια ιστορία ενός χειμώνα", προειδοποίησαν ο ΙΕΑ και αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης