Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασκήσεις πυρηνικού πολέμου από Ρωσία, ΝΑΤΟ - FAS: Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν - Προειδοποίηση από Zakharova

Ασκήσεις πυρηνικού πολέμου από Ρωσία, ΝΑΤΟ - FAS: Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν - Προειδοποίηση από Zakharova

Οι ετήσιες ασκήσεις συνεχίζονται παρά τις πυρηνικές απειλές του Putin, καθώς το ΝΑΤΟ τονίζει την ανάγκη εκπαίδευσης για την ενίσχυση της αποτροπής

Σχετικά Άρθρα

Σε μεγάλες ασκήσεις πυρηνικών δυνάμεων προχωρούν ΝΑΤΟ και Ρωσία εν μέσω αυξανόμενης έντασης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των απειλών του προέδρου Vladimir Putin ότι οι προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας θα προστατεύονται ακόμα και με πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο του αμυντικό δόγματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΝΑΤΟ άρχισε τη Δευτέρα (17/10/2022) την άσκηση, που φέρει την ονομασία Steadfast Noon και περιλαμβάνει βομβαρδιστικά B-52 που πετούν από τη βάση τους στο Μινότ της Βόρειας Ντακότα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα πραγματοποιήσει σύντομα την ετήσια άσκηση πυρηνικής ετοιμότητας Grom. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη ενημερώσει τις ΗΠΑ για το ποιος πύραυλος θα δοκιμαστεί. Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, John Kirby, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατηγικών μέσων και εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ανησυχία στους αναλυτές

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και οι δύο ασκήσεις είναι ετήσιες, αλλά η χρονική τους συγκυρία φέτος έρχεται με φόντο τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση», δήλωσε ο Hans Kristensen, ειδικός σε θέματα πυρηνικών δυνάμεων στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). «Οι ασκήσεις γίνονται στο αποκορύφωμα ενός μεγάλου συμβατικού πολέμου. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν» συμπληρώνει.

Ο Ψυχρός Πόλεμος

Η Wall Street Journal υπενθυμίζει ότι στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου περιλαμβάνονται επεισόδια κατά τα οποία στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων αύξησαν τις εντάσεις και ενδεχομένως αύξησαν τον κίνδυνο ακούσιου πολέμου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Σοβιετική Ένωση απάντησε σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ του 1983 που ονομάστηκε Able Archer θέτοντας τις σοβιετικές αεροπορικές δυνάμεις σε αυξημένο συναγερμό. Ιστορικοί και ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι σε αυτό επεισόδιο οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά από ποτέ σε ένοπλη σύγκρουση, μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Το... ασυνήθιστο βήμα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού φέτος, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να τηλεγραφούν ορισμένες λεπτομέρειες της Steadfast Noon πριν από την έναρξη της άσκησης και συζήτησαν επίσης δημοσίως τι μπορεί να περιλαμβάνει η άσκηση της Μόσχας.
Η Steadfast Noon περιλαμβάνει μόνο αεροπλάνα, ενώ η άσκηση της Ρωσίας περιλαμβάνει γενικά αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις που αποτελούν τμήματα αυτού που είναι γνωστό ως πυρηνική τριάδα.
«Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να εκθέσουμε τι περιμένουμε να κάνουν, καθώς και τι αναμένεται να κάνουμε εμείς», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι προσδοκίες είναι σημαντικές αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στο Steadfast Noon θα συμμετάσχουν έως και 60 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων Β-52, μαχητικά συνοδευτικά, αεροσκάφη ανεφοδιασμού και αεροσκάφη ικανά για αναγνώριση, έλεγχο και ηλεκτρονικό πόλεμο. Θα περιλαμβάνει πτήσεις πάνω από τη χώρα υποδοχής, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρομαχικά στις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 30 Οκτωβρίου και θα απέχουν περισσότερο από 600 μίλια από το ρωσικό έδαφος.

Σιγή ιχθύος από Ρωσία

Στον αντίποδα, η Ρωσία έχει αποκαλύψει ελάχιστα για τη δική της άσκηση (με την ονομασία Grom), που συνήθως πραγματοποιείται περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι περσινές ασκήσεις αναβλήθηκαν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Putin επέβλεψε την εκτόξευση μιας σειράς βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ σε μια επίδειξη της πυρηνικής και συμβατικής ισχύος του έθνους του. Συνοδευόταν από τον σύμμαχο και ομόλογό του της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
WSJ_6.JPG

Zakharova σε ΝΑΤΟ: Έρχεστε όλο πιο κοντά σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία – Χορηγείτε τρομοκράτες

Την θέση πως η συνεχής προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα από το ΝΑΤΟ και η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τη δυτική συμμαχία στην επικίνδυνη εκείνη γραμμή της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προμηθεύσει με περισσότερα όπλα και πυρομαχικά το καθεστώς του Κιέβου, ποιος θα παράσχει πληροφορίες, ποιος θα εκπαιδεύσει προσωπικό και θα εκδώσει οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.
Με αυτόν τον τρόπο έρχονται ολοένα και πιο κοντά σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία» υποστήριξε η Zakharova.
Όπως είπε η Ρωσίδα αξιωματούχους, η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχει ξεπεράσει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η δυτική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ.
«Εσείς, το ΝΑΤΟ δεν είστε απλώς συνεργοί στα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου.
Είστε ακριβώς αυτοί που αναφέρετε τακτικά στις δηλώσεις και τις δηλώσεις σας.
Είστε χορηγοί τρομοκρατικών ενεργειών που γίνονται υπό την αιγίδα του καθεστώτος του Κιέβου και με την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ, τόσο στο πλαίσιο της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όσο και ως μεμονωμένα μέλη της» υποστήριξε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης