Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ζημιά» 18 τρισ. δολαρίων έχει προκαλέσει η Fed, με τις αυξήσεις των επιτοκίων της - Κανόνας οι κρίσεις

«Ζημιά» 18 τρισ. δολαρίων έχει προκαλέσει η Fed, με τις αυξήσεις των επιτοκίων της - Κανόνας οι κρίσεις
Τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αυξανόμενη παρέμβαση της Fed στον έλεγχο των επιτοκίων και της προσφοράς χρήματος προκαλούν διάφορες κρίσεις εμφανίζονταν συχνά
Κατά το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έκαναν τρενάκι... ένα απότομο ράλι στην αγορά bear τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ακολουθούμενο από ένα βίαιο sell off τον Σεπτέμβριο, καθώς η Fed συνέχισε τον επιθετικό τόνο της στο Jackson Hole στα τέλη Αυγούστου και στη συνέχεια αύξησε το επιτόκιο Fed Funds τον Σεπτέμβριο στο 3,00-3,25%.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 το επιτόκιο Fed Funds βρισκόταν στο 0,0-0,25%.
Μέχρι σήμερα, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει πάνω από 20%.
Ο χρυσός και τα ETF χρυσού (GDXJ) έχουν υποχωρήσει κατά -9% και -30% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, αντίστοιχα.
Ο συνολικός δείκτης ομολόγων των ΗΠΑ του Bloomberg είναι μειωμένος κατά -15%.
Μόνο ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg Commodity Index (ευρύτερα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο που επωφελούνται από τον πληθωρισμό) είναι ανοδικός από την αρχή του έτους (+13,5%).

Η επιθετική στάση της Fed έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή πλούτου.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν δημιουργήσει μια απομείωση 18 τρισ. δολαρίων στις αμερικανικές αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος, πολύ χειρότερη από την καταστροφή της αξίας της αγοράς του 2008 και του 2020.
Ωστόσο, παρά ταύτα, η Fed υποστηρίζει ότι μια "ήπια προσγείωση" είναι ακόμη εφικτή σε αυτή την ύφεση.

Τα γεράκια της Κεντρικής Τράπεζας

Καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι εξάρσεις του πληθωρισμού έτειναν να είναι μέτριες (με εξαίρεση σύντομες περιόδους όπου οι εξωτερικότητες οδήγησαν σε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό - π.χ. ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ή το Βιετνάμ).
Ωστόσο, μόλις εμφανίστηκε η καθαρή οικονομία fiat μετά το 1971, ο πληθωρισμός και οι πιστωτικοί κύκλοι έγιναν περισσότερο ο κανόνας με μια περιοδική κρίση περίπου κάθε δεκαετία.
Με τον πληθωρισμό, τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αυξανόμενη παρέμβαση της Fed στον έλεγχο των επιτοκίων και της προσφοράς χρήματος προκαλούν διάφορες κρίσεις εμφανίζονταν συχνά, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης