Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα προειδοποίηση Nouriel Roubini: Έρχεται κρίση χειρότερη αυτής του 1970

Νέα προειδοποίηση Nouriel Roubini: Έρχεται κρίση χειρότερη αυτής του 1970
Ένας τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει σε «τεράστια ποσοστά αθέτησεις και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» παγκοσμίως τα επόμενα 10 χρόνια
Ο Nouriel Roubini είναι γνωστός για τις πτωτικές προβλέψεις του.
Και δυστυχώς, εξακολουθεί να μην βλέπει καλά νέα στον ορίζοντα.
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, λέει ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας του νέου βιβλίου "MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them" (Δέκα επικίνδυνες τάσεις που απειλούν το μέλλον μας και πώς να τις επιβιώσουμε).
Πιστεύει ότι λόγω μιας κυλιόμενης σειράς σοκ στην προσφορά, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, θα έχουμε μια σοβαρή ύφεση προτού ανακουφιστούμε από τον πληθωρισμό.
Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, λέει, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα θα καταστήσουν δυσκολότερη την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν την πορεία τους καθώς τα πράγματα θα αρχίσουν να σπάνε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Βαθιά ύφεση

Ο Roubini έχει υποστηρίξει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο σημείο να λέει για όσους πιστεύουν ότι μια «ήπια προσγείωση» είναι ακόμα πιθανή πως «παραληρούν».
Τώρα, ο οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι οδεύουμε προς μια «στασιμοπληθωριστική κρίση, που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν».
Ο οικονομολόγος είπε ότι ένας τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει σε «τεράστια ποσοστά αθέτησεις και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» παγκοσμίως τα επόμενα 10 χρόνια.
Το επιχείρημά του βασίζεται στην ιδέα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία, μετά την «υπερ-παγκοσμιοποίηση», με τη γεωπολιτική σταθερότητα και την τεχνολογική καινοτομία, που βοήθησαν να κρατηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο από τον Ψυχρό Πόλεμο και εξής, να δίδουν τη σκυτάλη σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας.
Ο Roubini πιστεύει ότι η νέα εποχή της «Μεγάλης Σταθερότητας του Πληθωρισμού» θα τροφοδοτηθεί από φαινόμενα όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός και η αναζωογόνηση της βιομηχανίας - ή η διαδικασία μετακίνησης επιχειρήσεων που λειτουργούν τώρα στο εξωτερικό.
Και για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε αυτό το περιβάλλον, υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Η ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα αυξανόμενα επιτόκια θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά, τις εταιρείες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις με υψηλή μόχλευση σε χρεοκοπία» υποστήριξε ο Roubini, σημειώνοντας ότι το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί από το 200% 1999 σε 350% φέτος.
Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους οικονομολόγους και ηγέτες επιχειρήσεων, προειδοποιεί ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να «εξαφανιστούν» και να αποφασίσουν να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια σύντομα, διαφορετικά ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί στο νούμερα ένα πρόβλημα παγκοσμίως.
Ουσιαστικά, ο Roubini πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες.
«Όταν αντιμετωπίζει στασιμοπληθωριστικά σοκ, μια κεντρική τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει τη στάση της, ακόμη και αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση», είπε.
Ο Roubini ολοκλήρωσε το άρθρο του με μερικές σοφές συμβουλές για τους επενδυτές: Αποφύγετε τις μετοχές και τα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης.
«Οι επενδυτές πρέπει να βρουν περιουσιακά στοιχεία – αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές ζημιές: Αυτά περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και ομόλογα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα και ακίνητα» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης