Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Ντέρμπι στις προεδρικές εκλογές, το απόλυτο comeback του Bolsonaro

Βραζιλία: Ντέρμπι στις προεδρικές εκλογές, το απόλυτο comeback του Bolsonaro
Ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Σε ντέρμπι εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία μεταξύ του κεντροαριστερού Luis Inazio Lula da Silva και του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου, Jair Bolsonaro, καθώς παρά τις δημοσκοπήσεις όλων των προηγούμενων εβδομάδων που έδειχναν πως ο Lula θα κέρδιζε άνετα και με διαφορά, πλέον οι μετρήσεις θέλουν τον Bolsonaro να έχει επιτύχει το απόλυτο comeback και να διεκδικεί με αξιώσεις μια ακόμα προεδρική θητεία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, ο Lula λαμβάνει το 49% στην πρόθεση ψήφου έναντι 45% του Bolsonaro.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το περιθώριο του στατιστικού λάθους είναι συν - πλην 2%, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Βραζιλίας μπορεί αυτή τη στιγμή να ισοψηφούν.
Στα εντυπωσιακά ευρήματα της μέτρησης είναι και αυτό που αναφέρει πως το 94% των Βραζιλιάνων έχει ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, κάτι που σημαίνει πως οι αναποφάσιστοι συνιστούν ένα μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Η διάψευση των δημοσκοπήσεων

Αυτό πάντως που είναι εντυπωσιακό στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία είναι πόσο έξω έπεσαν οι δημοσκοπήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι μετρήσεις έδιναν σαφές προβάδισμα στο Lula τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ενδεικτικά αναφέρονται μετρήσεις, όπως αυτή του ινστιτούτου IPEC που έδινε προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στο Lula έναντι του Bolsonaro στον πρώτο γύρο και 17 ποσοστιαίων μονάδων στο δεύτερο γύρο.
Μάλιστα, δεν υπάρχει μέτρηση που να δείχνει πως ο Bolsonaro μπορεί να είναι αυτός που θα εκλεγεί πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η επιστροφή

Παρόλο αυτά ο Bolsonaro έχει καταφέρει να ανατρέψει όλες τις δημοσκοπήσεις και να δίνει μια μάχη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας.
Άλλωστε η καλύτερη διάψευση των μετρήσεων ήταν ο πρώτος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης όπου ο Lula έλαβε το 48,4% των ψήφων έναντι 43,2% του Bolsonaro, ο οποίος μάλιστα κατά την καταμέτρηση των ψήφων είχε καταφέρει για αρκετή ώρα να διατηρεί και ελαφρύ προβάδισμα.
Αν και βάσει των δημοσκοπήσεων, ο Lula εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα, πλέον είναι προφανές πως ο Bolsonaro κατεβαίνει με μεγάλη δυναμική στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τη νίκη του να μην αποκλείεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης