Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Fed αποδυναμώνει την αγορά κατοικίας - «Βουτιά » 8,1% στις ενάρξεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο 2022

ΗΠΑ: Η Fed αποδυναμώνει την αγορά κατοικίας - «Βουτιά » 8,1% στις ενάρξεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο 2022
Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

Πτώση σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2022, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 8,1% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 1,439 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα.
Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε ποσοστό 1,566 εκατομμυρίων μονάδων από 1,575 εκατομμύρια μονάδες που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι ενάρξεις θα διαμορφώνονταν σε 1,475 εκατομμύρια μονάδες.

Η Fed αποδυναμώνει την αγορά κατοικίας

Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αγορά κατοικίας, με τους περισσότερους δείκτες να υποχωρούν σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19 την άνοιξη του 2020.
Αντίθετα, άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως η αγορά εργασίας, έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να επιβραδύνει τη ζήτηση.
Από τον Μάρτιο, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικ, στο εύρος του  3,00%-3,25%, και το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένεται τώρα να κλείσει το έτος στα μέσα του 4%, ενώ ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια ουσιαστικής υποχώρησης.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν περαιτέρω.
Το μέσο επιτόκιο των 30ετών σταθερών ενυπόθηκων δανείων διαμορφώθηκε στο 6,94% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο από το 2002, από 6,81% μια εβδομάδα νωρίτερα.
Οι άδειες για μελλοντική κατασκευή κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ποσοστό 1,564 εκατομμυρίων μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες μειώθηκαν με τον πιο ραγδαίο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών το δεύτερο τρίμηνο, συμβάλλοντας στη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά την περίοδο αυτή.
Η κατασκευή κατοικιών είναι πιθανό να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του έτους. Μια έρευνα την Τρίτη έδειξε ότι ο δείκτης κλίματος στην αγορά κατοικίας της National Association of Home Builders/Wells Fargo μειώθηκε για 10ο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης