Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας; - Προς αναβολή η συνάντηση Macron - Scholz

Ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας; - Προς αναβολή η συνάντηση Macron - Scholz
Οι γαλλογερμανικές κυβερνητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται από το 2003 και τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει τη συνάντηση της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για την έλλειψη προόδου σε τομείς υποτιθέμενης συνεργασίας, όπως η ενέργεια και η άμυνα, σύμφωνα με διάφορους Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο Emmanuel Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, καθώς και τα υπουργικά τους συμβούλια, είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στο Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού την επόμενη Τετάρτη για το ετήσιο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο - την πρώτη τέτοια συνάντηση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο τρικομματικός συνασπισμός του Scholz στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι ηγέτες σχεδιάζουν να υπογράψουν κοινή δήλωση για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε διάφορους τομείς, αλλά λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για βασικά σημεία του κειμένου.

Ρήγμα;

Η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης υψηλού επιπέδου θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη σημαντικής πίεσης για την εταιρική σχέση, τη στιγμή που το Βερολίνο και το Παρίσι βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα, όπως ο τρόπος καταπολέμησης της ενεργειακής κρίσης και το αν θα κατασκευαστεί το έργο του αγωγού Midcat που θα εκτείνεται από την Ιβηρική Χερσόνησο στη βόρεια Ευρώπη.
Ένας Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την ενέργεια και την αμυντική συνεργασία - σε κοινά έργα όπως το μαχητικό αεροσκάφος Future Combat Air System (FCAS) και το άρμα μάχης Main Ground Combat System (MGCS) - ως τομείς στους οποίους η πρόοδος έχει βρεθεί ανεπαρκής.
"Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στα θέματα της συζήτησης, οπότε είναι πιθανό το Συμβούλιο να αναβληθεί για να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για να εργαστούμε πάνω σε αυτά", δήλωσε Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.
"Υπάρχουν πολυπλοκότητες, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν πάντα", δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Scholz και ο Macron θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά να συμφωνήσουν μόνο σε γενικές αρχές, χωρίς να υπογράψουν δήλωση.
Δύο αξιωματούχοι στο Βερολίνο αναγνώρισαν ότι οι συνομιλίες με τη Γαλλία για το κείμενο της κοινής δήλωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέροντας επίσης την άμυνα και την ενέργεια ως δύο τομείς των συνεχιζόμενων συζητήσεων.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για σχέδια αναβολής του υπουργικού συμβουλίου.

Υψηλές οι προσδοκίες

Οι γαλλογερμανικές κυβερνητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται από το 2003 και τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αλλά ακυρώθηκαν το 2020 και πραγματοποιήθηκαν μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι προσδοκίες για τη φετινή συνάντηση είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς θα είναι η πρώτη προσωπική συνάντηση των δύο κυβερνήσεων εδώ και τρία χρόνια και καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της άμυνας, όπου η έλλειψη αυτονομίας της Ευρώπης έχει αποκαλυφθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με την επιδίωξη της αναβολής της συνάντησης, η Γαλλία ενδέχεται να προσπαθεί να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις στην τελική ευθεία.
Πιο πρόσφατα, ο Macron και ο Scholz διαφώνησαν δημοσίως για το σχέδιο του αγωγού Midcat.
Η Γερμανία, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, θέλει να προωθήσει την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο και αργότερα πράσινο υδρογόνο, ενώ η Γαλλία θέλει να δώσει προτεραιότητα στην πυρηνική ενέργεια - ένα από τα βασικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου.
Ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος προσπάθησε να υποβαθμίσει έναν πιθανό επαναπρογραμματισμό, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται ωστόσο σε συνεχή συζήτηση και ότι η αμυντική συνεργασία είχε τα "σκαμπανεβάσματά" της.
Οι δύο χώρες αγωνίστηκαν να δώσουν πνοή στις στρατιωτικές τους συνεργασίες, παρά την απόφαση της Γερμανίας να επενδύσει μαζικά στην άμυνα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το έργο του μαχητικού αεροσκάφους FCAS, για παράδειγμα, έχει πολλές καθυστερήσεις και διαφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης