Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ - Οι 3 αμυντικοί κλάδοι για τους επενδυτές

Στο 100% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ - Οι 3 αμυντικοί κλάδοι για τους επενδυτές
Οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των αμυντικών καταναλωτικών προϊόντων θεωρούνται ανθεκτικοί στην ύφεση
Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Larry Summers του Χάρβαρντ, λένε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση φέτος ή το επόμενο έτος, χάρη στις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.
Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 8,2% τον Σεπτέμβριο και η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο.
Ο Summers σημείωσε ότι οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 60 χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 4% και η ανεργία ήταν κάτω από 5%, ακολούθησε ύφεση μέσα σε δύο χρόνια.
Η ανεργία έφθασε σε υψηλό πέντε δεκαετιών (3,5%) τον Σεπτέμβριο.
Δεν είναι όμως μόνο οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που ανησυχούν για την πιθανότητα ύφεσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Συνολικά το 69% των Αμερικανών αισθάνεται το ίδιο, σύμφωνα με έρευνα του Ιουλίου από τον ιστότοπο προσωπικών οικονομικών Bankrate.com.
Σε ένα δυσοίωνο σημάδι, περισσότεροι από 2 στους 5 Αμερικανούς (41%) δηλώνουν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός.
Και από αυτή την ομάδα, το 31% δεν κάνει τίποτα για να προετοιμαστεί.

Προβλέψεις: Η ύφεση είναι δεδομένη

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ύφεση είναι βέβαιο σενάριο.
Ένα νέο μοντέλο του Bloomberg Economics προβλέπει 100% πιθανότητα ύφεσης έως τον Οκτώβριο του 2023.
Αυτό συγκρίνεται με μια πιθανότητα 65% στην προηγούμενη πρόβλεψη του Bloomberg.
Η αυξημένη πιθανότητα προκύπτει καθώς οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί δείκτες που εξετάζει το Bloomberg Economics έχουν επιδεινωθεί.
Επίσης, μια έρευνα του Bloomberg σε 42 οικονομολόγους τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο 60%, από 50% τον Σεπτέμβριο.

Μετοχές σε ύφεση

Εν τω μεταξύ, η ειδικός επενδύσεων της Morningstar, Susan Dziubinski, προσφέρει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μετοχών που μπορούν να αντέξουν την ύφεση.
"Πρώτον, οι εταιρείες που αντέχουν στην ύφεση συνήθως παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες για τα οποία οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην οικονομία", έγραψε σε σχόλιό της.
"Για παράδειγμα, είναι πιθανό να συνεχίσουμε να εκτελούμε τις συνταγές μας, να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ποτά και να πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας ρεύματος, ακόμη και σε συνθήκες ύφεσης.
Επομένως, οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των αμυντικών καταναλωτικών προϊόντων θεωρούνται ανθεκτικοί στην ύφεση".
Οι ανθεκτικές στην ύφεση εταιρείες είναι γενικά οικονομικά υγιείς και ιδιαίτερα κερδοφόρες, δήλωσε η Dziubinski.
"Συνήθως διαθέτουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους επιτρέπουν να διατηρούν αξιόπιστες ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου σε οποιοδήποτε οικονομικό κλίμα".
Η αποτίμηση είναι επίσης σημαντική, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης μεταβλητότητας της αγοράς, είπε.
Οι αναλυτές της Morningstar πιστεύουν ότι πολλές αμυντικές μετοχές είναι πλέον υπερτιμημένες.
Αλλά βλέπουν μερικές ως υποτιμημένες.
Αυτές είναι οι Anheuser-Busch InBev, Roche και Clorox.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης