Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία για ουκρανική αντεπίθεση: Εκκενώνεται η Kherson, απετράπη απόβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia

Ρωσία για ουκρανική αντεπίθεση: Εκκενώνεται η Kherson, απετράπη απόβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia
Υπό έλεγχο η γραμμή επαφής στο Donetsk παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ουκρανών
Σχετικά Άρθρα

(upd) Για σκληρές μάχες στη νότια και ανατολική Ουκρανία κάνουν λόγο οι ρωσικές αρχές, αναφέροντας πως έχουν υπό έλεγχο τη γραμμή του μετώπου παρά τις αντεπιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες φέρονται να επιχείρησαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 19/10 το πρωί να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι ετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη στην Kherson, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εκκενώνεται από τον άμαχο πληθυσμό λόγω των συγκρούσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Σε δηλώσεις του ο Sergei Surovikin, ο Ρώσος στρατηγός που έχει τεθεί επικεφαλής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, υποστήριξε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και τεταμένη στην Kherson, ότι οι πολίτες απομακρύνονται ενώ επισήμανε πως δεν αποκλείεται να ληφθούν άβολες και πολύ δύσκολες αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης.

Stremousov (Ρωσία): Αμετάβλητο το μέτωπο στην Kherson

Την θέση πως παραμένει αμετάβλητο το μέτωπο στην περιοχή της Kherson διατύπωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Kirill Stremousov, επισημαίνοντας πως ήταν απαραίτητη η εκκένωση της πόλης λόγω των βομβαρδισμών των Ουκρανών.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας, οι Ουκραναζί με την ώθηση της Δύσης, θα αρχίσουν μια επίθεση στο εγγύς μέλλον στην πόλη της Kherson.
Ο βομβαρδισμός της Kherson δεν αποκλείεται, όπως και ο βομβαρδισμός της περιοχής που βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού» είπε ο Stremousov.

Θα αρχίσει άμεσα η μάχη

«Η μάχη για την Kherson θα αρχίσει στο άμεσο μέλλον.
Γίνονται συστάσεις στον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την περιοχή λόγω των επικείμενων σκληρών συγκρούσεων, έτσι ώστε να μην εκτεθούν σε ένα μη απαραίτητο κίνδυνο» είπε ο Stremousov.

Εκκένωση χιλιάδων πολιτών

Είχε προηγηθεί σχετική προειδοποίηση του κυβερνήτη της Kherson, Volodymyr Saldo, ο οποίος είχε ζητήσει από τους κατοίκους που βρίσκονταν δυτικά της όχθης του Δνείπερου ποταμού να μετακινηθούν στα ανατολικά εξαιτίας του κινδύνου για πλημμύρες εάν οι Ουκρανοί χτυπούσαν το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya.
Επιπλέον, κατά τον Saldo, ένας ακόμα λόγος για την απομάκρυνση των κατοίκων ήταν προκειμένου να δημιουργηθούν ευρείας κλίμακας αμυντικές οχυρώσεις.
Όπως είπε, εκτιμάται ότι περίπου 50.000 με 60.000 κάτοικοι θα μεταφερθούν από την Kherson ανατολικότερα και προς τη Ρωσία, σε μια επιχείρηση εκκένωσης, η οποία έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να διαρκέσει έξι ημέρες.
Εκτιμάται πως πάνω από 5.000 κάτοικοι έχουν φύγει από την πόλη της Kherson τις τελευταίες 48 ώρες
ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η μεταφορά χιλιάδων πολιτών από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην ανατολική.
Η μεταφορά των πολιτών γίνεται με φέρι μποτ, ενώ έχουν ήδη στηθεί προσωρινοί καταυλισμοί για αυτούς τους πολίτες.
6555_1.JPG
Απετράπη κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Zaporizhia

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές στη Zaporizhia έκαναν λόγο για σκληρές μάχες στην πόλη Energodar όπου και βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia που είναι και το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Μάλιστα ο επικεφαλής της περιοχής Vladimir Rogov υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν αποβατική ενέργεια των Ουκρανών για την κατάληψη του εργοστασίου.
«Αφού βομβάρδισαν την πόλη, εξαπέλυσαν αποβατική απόπειρα, που περιέλαβε μια απόπειρα να καταληφθεί ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia.
Η μάχη συνεχίσθηκε για ώρες, τουλάχιστον τρεις με τρεισήμισι ώρες.
Η επίθεση τους απωθήθηκε» υπογράμμισε ο Rogov.

Πολωνοί μισθοφόροι

Μάλιστα ο Rogov υποστήριξε πως περίπου 5.000 Πολωνοί μισθοφόροι συμμετέχουν στις συγκρούσεις στη Zaporizhia.
«Ο αριθμός των Πολωνών στρατιωτών που συμμετέχουν στη μάχη της Zaporizhia είναι χιλιάδες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτοί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.000» υπογράμμισε ο Rogov αναφέροντας πως μεγάλος αριθμός Πολωνών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης της Zaporizhia που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Βομβαρδισμοί στο Donetsk

Σε δηλώσεις του ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία, είπε πως «η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο σε όλο της μήκος γραμμής «επαφής» στην κατεύθυνση του Donetsk, ενώ αμετάβλητη παραμένει και η γραμμή στην περιοχή της Kherson, όπου σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές επίκειται άμεσα μια μεγάλη μάχη με τις ουκρανικές δυνάμεις.
Όπως έγινε γνωστό, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 32 πυραύλους κατά του εδάφους του Donetsk με αποτέλεσμα να αναφερθεί ο τραυματισμός δύο πολιτών.

Surovikin (Ρώσος στρατηγός): Η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Kherson

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιδιώκουν υψηλό ρυθμό προόδου στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και επίμονα καταστρέφουν τις εχθρικές δυνάμεις ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Sergey Surovikin, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανέλαβε τη διοίκηση της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Οι δυτικοί που υποκινούν τον ουκρανικό στρατό απαιτούν την προέλαση των Ουκρανών στην Kherson στα νότια, ανεξάρτητα από τις στρατιωτικές απώλειες και τον άμαχο πληθυσμό» ανέφερε ο Surovikin.
«Η κατάσταση στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη.
Η Ρωσία δεν επιδιώκει υψηλό ρυθμό προόδου στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Έχουμε μια διαφορετική στρατηγική...
Γλιτώνουμε κάθε στρατιώτη και κατατροπώνουμε επίμονα τον εχθρό που προελαύνει» υπογράμμισε ο Surovikin, τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση στην περιοχή Kherson.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας όσον αφορά τη Kherson θα εξαρτηθούν από την εξελισσόμενη στρατιωτική τακτική κατάσταση, υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται να ληφθούν «άβολες αποφάσεις».

Ασφαλής απομάκρυνση

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Kherson, όπου όπως είπε, τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων».
Ο Surovikin είπε πως οι Ουκρανοί χάνουν καθημερινά από 600 έως 1.000 στρατιώτες, ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις προετοιμασίες του Κιέβου για μια μαζική επίθεση με ρουκέτα κατά του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka, ότι στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν Ουκρανοί που δεν έχουν εκπαιδευτεί και οδεύουν προς αφανισμό
Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ρωσία επιθυμεί η Ουκρανία να είναι ανεξάρτητη από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και να είναι ένα φιλικό κράτος για τη Ρωσία, αναφέροντας πως «ο εχθρός είναι το εγκληματικό καθεστώς, που σπρώχνει τους Ουκρανούς πολίτες στο θάνατο. Είμαστε ένας λαός με τους Ουκρανούς»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης