Τελευταία Νέα
Διεθνή

WEDUSEA: Ελπίδες για τη νέα ενέργεια που θα δώσει λύση στην κρίση της Ευρώπης - Ο ρόλος της Σκωτίας

WEDUSEA: Ελπίδες για τη νέα ενέργεια που θα δώσει λύση στην κρίση της Ευρώπης - Ο ρόλος της Σκωτίας
Η φυσική ενέργεια των ωκεανών του κόσμου θα τροφοδοτεί μια μέρα μεγάλο μέρος του δικτύου
Μια πρωτοβουλία ύψους 19,6 εκατ. ευρώ που επικεντρώνεται στην εμπορική αξιοποίηση έργων κυματικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας θα ξεκινήσει επίσημα σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2022, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τον αναδυόμενο τομέα.
Στη συνεργασία, με την ονομασία WEDUSEA, συμμετέχουν 14 εταίροι από τον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Innovate UK και το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνέδριο για την Ωκεάνια Ενέργεια, το οποίο διεξάγεται στην παράκτια πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, στην Ισπανία.
Το WEDUSEA συντονίζεται από την OceanEnergy, μια ιρλανδική εταιρεία που έχει αναπτύξει το OE35, ένα εξάρτημα που έχει χαρακτηριστεί "η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα πλωτή συσκευή κυματικής ενέργειας στον κόσμο".
Η χωρητικότητα αναφέρεται στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παράγει μια γεννήτρια όταν λειτουργεί σε πλήρη ένταση.
Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το WEDUSEA θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, με την αρχική του φάση να επικεντρώνεται στο σχεδιασμό μιας έκδοσης του OE35 ισχύος 1 μεγαβάτ.

Ο ρόλος της Σκωτίας

"Αυτό θα ακολουθηθεί από μια διετή επίδειξη συνδεδεμένη με το δίκτυο στο χώρο δοκιμών κυματικής ενέργειας Billia Croo του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας στο Όρκνεϊ της Σκωτίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Όρκνεϊ είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στα ύδατα βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας.
Το EMEC, το οποίο εδρεύει εκεί, έχει καταστεί σημαντικός κόμβος για την ανάπτυξη της κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας από την ίδρυσή του το 2003.
Σε άλλη δήλωση, η OceanEnergy δήλωσε ότι μια τρίτη φάση του έργου θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την εμπορική αξιοποίηση.
Ένας γενικός στόχος του έργου είναι να "δημιουργήσει μια πορεία ανάπτυξης τεχνολογίας για ένα πιλοτικό πάρκο 20 MW", σύμφωνα με την EMEC.
"Οι καινοτόμες δράσεις που αναλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας, της επεκτασιμότητας και της βιωσιμότητας της τεχνολογίας κυματικής ενέργειας και στη μείωση του LCOE της τεχνολογίας κατά πάνω από 30%", δήλωσε ο Myles Heward, ο οποίος είναι διευθυντής του έργου στην EMEC.
"Αυτό θα συμβάλει στην απομείωση του ρίσκου των επενδύσεων στην κυματική ενέργεια".
Το LCOE αναφέρεται στο ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας, όρος που η αμερικανική βάση δεδομένων Tethys ορίζει ως "το μέτρο του κόστους ζωής μιας συσκευής διαιρεμένο με την παραγωγή ενέργειας".

Αισιοδοξία για το έργο

Ο Tony Lewis, τεχνικός διευθυντής της OceanEnergy, ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές του WEDUSEA.
Είπε ότι το έργο θα "αποδείξει ότι η κυματική τεχνολογία βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του κόστους και θα αποτελέσει έτσι ένα σκαλοπάτι για την ανάπτυξη μεγαλύτερων εμπορικών συστοιχιών και την περαιτέρω εκβιομηχάνιση".
"Προβλέπουμε ότι η φυσική ενέργεια των ωκεανών του κόσμου θα τροφοδοτεί μια μέρα μεγάλο μέρος του δικτύου", πρόσθεσε ο Lewis.
Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της θαλάσσιας ενέργειας, το αποτύπωμα των έργων κυματικής και παλιρροιακής ροής παραμένει πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ocean Energy Europe ανέφερε ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 2,2 MW δυναμικότητας παλιρροιακών ρευμάτων, σε σύγκριση με μόλις 260 κιλοβάτ το 2020.
Για την κυματική ενέργεια, εγκαταστάθηκαν 681 κιλοβάτ, κάτι που σύμφωνα με την OEE αποτελεί τριπλάσια αύξηση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 1,38 MW κυματικής ενέργειας, ενώ εγκαταστάθηκαν 3,12 MW δυναμικότητας παλιρροιακής ροής.
Συγκριτικά, η Ευρώπη εγκατέστησε 17,4 γιγαβάτ αιολικής ισχύος το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του βιομηχανικού φορέα WindEurope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης