Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Washington Post: Στην υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι των ΗΠΑ

Αποκάλυψη Washington Post: Στην υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι των ΗΠΑ
Περισσότεροι από 500 απόστρατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναλάβει έμμισθες θέσεις εργασίας από το 2015 δουλεύοντας για ξένες κυβερνήσεις" όπως η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, η Τουρκία και το Κουβέιτ
Tουλάχιστον 15 Αμερικανοί απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι εργάζονται ως αμειβόμενοι σύμβουλοι για το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας από το 2016.
Αυτό έδειξε πολυετής έρευνα της εφημερίδας Washington Post, η οποία έπειτα από νομικές μάχες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δημοσίευσε συγκεκριμένα στοιχεία.
"Στους αμειβόμενους συμβούλους της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνονται ο στρατηγός των πεζοναυτών εν αποστρατεία James L. Jones, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Barack Obama, και ο στρατηγός του στρατού εν αποστρατεία Keith Alexander, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Obama και τον πρόεδρο George W. Bush", ανέφερε η Post, επικαλούμενη περισσότερες από 4.000 σελίδες εγγράφων που αποκτήθηκαν μέσω καταθέσεων του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA).
Η Post σημείωσε ότι "μήνυσε τον Στρατό, την Αεροπορία, το Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών και το State Department σε ομοσπονδιακό δικαστήριο" για την αναζήτηση των εγγράφων, τα οποία το πρακτορείο έλαβε τελικά μετά από έναν παρατεταμένο νομικό αγώνα.
"Το Κογκρέσο επιτρέπει στους συνταξιούχους στρατιώτες καθώς και στους εφέδρους να εργάζονται για ξένες κυβερνήσεις, αν πρώτα λάβουν έγκριση από τον κλάδο των ενόπλων δυνάμεων τους και το State Department", επισήμανε η εφημερίδα.
"Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να κρατήσει τις προσλήψεις μυστικές.
Για χρόνια, απέκρυψε σχεδόν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρακτική αυτή, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που απασχολούν τα περισσότερα απόστρατα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και πόσα χρήματα διακυβεύονται".

Πάνω από 500 απόστρατοι σε ξένες κυβερνήσεις

Συνολικά, η Post διαπίστωσε ότι "περισσότεροι από 500 απόστρατοι Αμερικανοί στρατιωτικοί -συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στρατηγών και ναυάρχων- έχουν αναλάβει έμμισθες θέσεις εργασίας από το 2015 δουλεύοντας για ξένες κυβερνήσεις" όπως η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, η Τουρκία και το Κουβέιτ, κυρίως με την επίσημη έγκριση των αμερικανικών στρατιωτικών κλάδων.
"Τα αρχεία δείχνουν ότι σπάνια απορρίπτουν ένα αίτημα εργασίας", διαπίστωσε η Post.
Η Post επισήμανε ορισμένες περιπτώσεις πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων που έλαβαν "ξένες δουλειές ή δώρα χωρίς να ενημερώσουν καθόλου την αμερικανική κυβέρνηση", αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του απόστρατου υποστράτηγου του στρατού Michael Flynn, ενός πιστού στον Trump, ο οποίος εισέπραξε σχεδόν 450.000 δολάρια σε πληρωμές από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2015 χωρίς να λάβει άδεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Άλλα πρώην στρατιωτικά μέλη που κατονομάζονται στο άρθρο της Post ως αμειβόμενοι σύμβουλοι του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είναι ο ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας John Doucette και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Στρατού Karl Eikenberry.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Η Post δημοσίευσε το ρεπορτάζ της καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών πιέζει για συνολική επανεξέταση των μακροχρόνιων διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ανεβάζοντας τις τιμές στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Σαουδική Αραβία λαμβάνει περίπου το 70% του οπλισμού της από τις ΗΠΑ, πέραν άλλης στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
"Τα σαουδαραβικά αεροπλάνα κυριολεκτικά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν αν δεν υπήρχαν οι Αμερικανοί τεχνικοί", δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής Ro Khanna (D-Calif.) σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
"Ωστόσο, εξαπατούν το αμερικανικό δημόσιο... Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες".

Στο μικροσκόπιο όλες οι σχέσεις των στρατιωτικών

Το Project on Government Oversight (POGO), ένας οργανισμός παρακολούθησης, κατέθεσε παρόμοια αγωγή FOIA με την Post και δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνάς του.
"Από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2020, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε πάνω από 500 εξαιρέσεις σε συνταξιοδοτούμενους στρατιωτικούς, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν αμοιβές για να εργάζονται για λογαριασμό ξένων συμφερόντων", έγραψε η Julienne McClure της POGO σε μια περίληψη των ευρημάτων της έρευνας.
"Ενώ πολλές από αυτές τις θέσεις δεν αποκαλύπτονται, ορισμένες υποστηρίζουν σαφώς στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως "εκπαιδευτής μάχης", ενώ άλλες είναι πολύ πιο γενικές, συμπεριλαμβανομένων περιγραφών όπως "σύμβουλος".
Ο McClure σημείωσε ότι "πάνω από τις μισές από αυτές τις απαλλαγές χορηγήθηκαν ώστε πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι να εργαστούν για λογαριασμό των συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρά το ανησυχητικό ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης των Εμιράτων".
"Ακόμα και όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε εκατοντάδες από αυτές τις απαλλαγές", έγραψε ο McClure, "ταυτόχρονα απαριθμούσε μια πληθώρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεση χώρας του 2020 για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων "αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, κυβερνητικών παρεμβάσεων στα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, αδικαιολόγητου περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και του Τύπου και ποινικοποίησης της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης