Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Προτείνει «φτωχό» κοινοτικό ταμείο 40 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές ενέργειας

Κομισιόν: Προτείνει «φτωχό» κοινοτικό ταμείο 40 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές ενέργειας
Τα χρήματα θα προέλθουν από τα υπόλοιπα  κάθε χώρας των Ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τη χρήση έως και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα προσφέρει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υπάρχοντα ταμεία συνοχής για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας μέσω εθνικών προγραμμάτων, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που είδε το Bloomberg.
Η χρήση κοινοτικών πόρων έως 40 δισ. ευρώ θα αποτελέσει τμήμα του πακέτου προτάσεων που θα παρουσιάσει η Επιτροπή αύριο Τρίτη 18/10, για να αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το νέο σύνολο μέτρων στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαθέσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις συζητούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει κοινή συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι νέες δαπάνες.
Το σχέδιο για τη χρήση των υφιστάμενων ταμείων συνοχής θα περιλαμβάνει επίσης την παροχή υποστήριξης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσω της βραχυχρόνιας εργασίας και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Κομισιόβ, τα κράτη μέλη θα έχουν ευελιξία στο πώς θα χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση όπως είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το τελικό διαθέσιμο ποσό ανά κράτος μέλος θα εξαρτηθεί από τον όγκο των κεφαλαιών ταμείων συνοχής που παραμένει αδέσμευτος από την εθνική κυβέρνηση.
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο πρότασης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης