Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αμερικανική Exxon εγκαταλείπει τη Ρωσία με ζημιά 4 δισ. δολάρια - Κατασχέθηκαν οι μετοχές της επειδή μπλόκαρε την παραγωγή πετρελαίου

H αμερικανική Exxon εγκαταλείπει τη Ρωσία με ζημιά 4 δισ. δολάρια - Κατασχέθηκαν οι μετοχές της επειδή μπλόκαρε την παραγωγή πετρελαίου
Η Exxon Mobil ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ και δεν δέχονταν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο του έργου Sakhalin - 1 να λάβουν ασφάλιση από ρωσικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την παραγωγή πετρελαίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Η Εxxon Mobil ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει εντελώς τη Ρωσία μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladmir Putin να προχωρήσει στην πλήρη απαλλοτρίωση των περιουσιακών της στοιχείων, μετά από επτά μήνες συνομιλιών σχετικά με την ομαλή μεταβίβαση του μεριδίου της 30% στο μεγάλο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 Russia Pacific.
Η Exxon δεν δήλωσε αν έλαβε αποζημίωση για τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία είχε αποτιμήσει σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια και εκπρόσωπος της αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα προχωρήσει στην αμφισβήτηση της κατάσχεσης μέσω προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.
«Κάναμε κάθε προσπάθεια να συνεργαστούμε με τη ρωσική κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο η Exxon Mobile είχε ανακοινώσει ότι θα πουλήσει τη συμμετοχή στο έργο Sakhalin - 1 και ότι αναζητούσε αγοραστή, προκειμένου να ακολουθήσει τη BP, την TotalEnergies, την Equinor και τη Shell που όλες τους είχαν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε Ρώσους εταίρους.

Πώς η Exxon Mobile  μπλόκαρε την παραγωγή πετρελαίου στο έργο Sakhalin - 1

Η ρωσική κυβέρνηση έφησε κάποιο χρόνο στη Exxon Mobile να βρει αγοραστή, σταδιακά όμως οι σχέσεις μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολες, επειδή η Exxon Mobil ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ και δεν δέχονταν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο του κοιτάσματος να λάβουν ασφάλιση από ρωσικές εταιρείες - με δεδομένο ότι οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρείχαν ασφάλιση λόγω των κυρώσεων.
Η Exxon αρνήθηκε επίσης να χρησιμοποιήσει τα δεξαμενόπλοια της Sovcomflot, που αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο της Ρωσίας, δήλωσε μια πηγή του κλάδου στο Reuters.
Έτσι ορισμένα φορτία που επρόκειτο να παραδοθούν σε ινδικά διυλιστήρια δεν μεταφέρθηκαν μέχρι που η παραγωγή πετρελαίου στο γιγάντιο έργο Sakhalin-1 Russian Pacific, που υπό την ηγεσία της Exxon, μειώθηκε σταδιακά σε μόλις 10.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) νωρίτερα φέτος από 220.000 bpd, επίπεδα στα οποία βρίσκονταν ως τον περασμένο Φεβρουάριο, διακόπηκε τελείως.

Το διάταγμα Putin

Υπενθυμίζεται ότι  στις αρχές Οκτωβρίου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είχε υπογράψει διάταγμα για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας για το έργο Sakhalin-1, τον οποίο θα διαχειρίζεται η Sakhalinmorneftegaz - Shelf ως θυγατρική της Rosneft.
Με βάση το συγκεκριμένο διάταγμα, οι ξένοι μέτοχοι είχαν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους αν θέλουν να διατηρήσουν μερίδια στο έργο, διαφορετικά τα χάνουν.
Η Rosneft κατέχει μερίδιο 20% στο Sakhalin-1, η ONGC Videsh, ο υπερπόντιος επενδυτικός βραχίονας της κρατικής ONGC της Ινδίας, έχει μερίδιο 20% και η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ιαπωνίας SODECO άλλο ένα 30%.
Μετά την πλήρη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στο έργο Sakhalin - 1, με ευθύνη της Exxon Mobile, ο Ρώσος πρόεδρος Putin προχώρησε στη μονομερή κατάσχεση των μετοχών της Exxon Mobile στο κοίτασμα Sakhalin.
Η ζημιά της Exxon, λόγω της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια.
Για το λόγο αυτό η εταιρεία προχώρησε σε προβλέψεις 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο και 600 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης