Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση

Παράταση λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Schoz διέταξε για τρία πυρηνικά εργοστάσια

Παράταση ζωής έδωσε για τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Οικονομίας Robert Habeck, o Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Η απόφαση Scholz, αργά τη Δευτέρα, έχει σχεδιαστεί για να τερματίσει μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταίρων του συνασπισμού, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.
Ενώ οι Πράσινοι του Habeck αντιτίθενται ιδεολογικά στην πυρηνική ενέργεια, οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελεύθεροι Δημοκράτες υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Lindner υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ο Habeck, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την ενέργεια στο υπουργικό συμβούλιο, είχε αρχικά προγραμματίσει μόνο δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια να λειτουργήσουν μέχρι τον Απρίλιο το αργότερο -- το Isar 2 της EON SE και το Neckarwestheim 2 της EnBW AG, που βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γερμανία.
Ωστόσο, ο Lindner πίεσε να λειτουργήσουν και οι τρεις μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο Emsland, στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, που λειτουργεί από την RWE AG.
«Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας της να διατηρήσουμε όλη τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Lindner σε δήλωση.
Η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνηση του Scholz δέχεται πιέσεις για να στηρίξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν ακριβό φυσικό αέριο.
Παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες περισσότερο από 95%, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα μπορεί να μην αντιμετωπίσουν τη χειμερινή ζήτηση.
Οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς του έθνους είχαν επίσης ζητήσει να διατηρηθούν και τα τρία εργοστάσια σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη για να διευκολυνθεί η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης