Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Exxon Mobile μπλόκαρε την παραγωγή ρωσικού πετρελαίου στο έργο Sakhalin - 1 Russian Pacific

Η Exxon Mobile μπλόκαρε την παραγωγή ρωσικού πετρελαίου στο έργο Sakhalin - 1 Russian Pacific
Μια ανησυχητική εξέλιξη μείωσης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου λόγω των κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα

Η παραγωγή πετρελαίου στο γιγάντιο έργο Sakhalin-1 Russian Pacific, υπό την ηγεσία της Exxon, διακόπηκε τελείως μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας να δεχθεί τα δεξαμενόπλοια που θα αναλάβουν να μεταφέρουν το πετρέλαιο του κοιτάσματος να λάβουν ασφάλιση από ρωσικές εταιρείες, δήλωσαν στο Reuters πηγές του κλάδου.
Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρέχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη στα τάνκερ που εκμεταλλεύεται η κρατική Sovcomflot, ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος της Ρωσίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Η Exxon αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα δεξαμενόπλοια της Sovcomflot», είπε μια πηγή του κλάδου.
Ορισμένα φορτία που επρόκειτο να παραδοθούν σε ινδικά διυλιστήρια δεν μεταφέρθηκαν επίσης καθώς η Exxon δεν αναγνώρισε την εναλλακτική κάλυψη που είχε κανονίσει η Sovcomflot από Ρώσους ασφαλιστές, σύμφωνα με τις πηγές.
Η Sovcomflot και η Exxon δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στην ασφάλιση ρωσικών πετρελαιοφόρων και δείχνει τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ασφάλειες πλοίων και οι εγγυήσεις αντασφάλισης.
Η ρωσική μονάδα της Exxon, Exxon Neftegas Ltd, ανέφερε τη δυσκολία ναύλωσης δεξαμενόπλοιων λόγω κυρώσεων.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πρώτη τη Δευτέρα 17/10/22 ότι σταμάτησε η παραγωγή στο Sakhalin-1 μετά την άρνηση της Exxon να συνεργαστεί με τη Sovcomflot.
Η παραγωγή πετρελαίου στο έργο Sakhalin-1 μειώθηκε σε μόλις 10.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) νωρίτερα φέτος από 220.000 bpd που ήταν ως τον περασμένο Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είχε υπογράψει διάταγμα για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας για το έργο Sakhalin-1, τον οποίο θα διαχειρίζεται η θυγατρική της Rosneft, Sakhalinmorneftegaz-Shelf.
Με βάση το συγκεκριμένο διάταγμα, οι ξένοι μέτοχοι έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους αν θέλουν να διατηρήσουν μερίδια στο έργο, διαφορετικά τα χάνουν.
Η Rosneft κατέχει μερίδιο 20% στο Sakhalin-1, η ONGC Videsh, ο υπερπόντιος επενδυτικός βραχίονας της κρατικής ONGC της Ινδίας, έχει μερίδιο 20% και η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ιαπωνίας SODECO άλλο ένα 30%.
Τον Αύγουστο, η Exxon είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν σε διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου της 30% στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλη εταιρεία, χωρίς να δηλώσει σε ποια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης