Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με δηλώσεις Borrell - «Η Ευρώπη είναι κήπος και ο υπόλοιπος κόσμος είναι μια ζούγκλα που θέλει να εισβάλει στον κήπο»

Σάλος με δηλώσεις Borrell - «Η Ευρώπη είναι κήπος και ο υπόλοιπος κόσμος είναι μια ζούγκλα που θέλει να εισβάλει στον κήπο»
Αντιδράσεις για Borrell...

Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Josep Βorrell στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, «η Ευρώπη είναι ένας κήπος» ενώ ο έξω κόσμος είναι «ζούγκλα.
και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».
Εύλογα, οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές… και ήδη οι εκκλήσεις για να ανακαλέσει αυτό που πολλοί λένε ότι ήταν μια ομιλία με ρατσιστικές και ιμπεριαλιστικές προεκτάσεις πολλαπλασιάζονται.
Μάλιστα, στην ομιλία κατανάλωσε πολύ χρόνο με αυτήν την αναλογία «κήπου - ζούγκλας».
«Η Ευρώπη είναι ένας κήπος.
Έχουμε φτιάξει έναν κήπο.
Όλα λειτουργούν.
Είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να οικοδομήσει η ανθρωπότητα - τα τρία πράγματα μαζί» είπε. 
Οι κηπουροί πρέπει να τον φροντίσουν, αλλά δεν θα προστατεύσουν τον κήπο χτίζοντας τοίχους.
Ένας ωραίος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους για να αποτρέψει την είσοδο της ζούγκλας δεν είναι λύση.
Επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός για να προστατεύει τον κήπο.
Οι κηπουροί πρέπει να πάνε στη ζούγκλα.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.
Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει, με διαφορετικούς τρόπους και μέσα».
Αν μη τι άλλο, οι παρατηρήσεις του ύπατου εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας έμοιαζαν με την αρχαία και μεσαιωνική διάκριση μεταξύ «πολισμένων» και «βαρβάρων».

Διάφοροι άλλοι διπλωμάτες και ηγέτες άσκησαν κριτική στον Borrell για τις δηλώσεις του, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών του Ντουμπάι, Nasser Bin Hassan Al-Shaikh, ο οποίος ανέφερε τις λέξεις «ιμπεριαλισμό» και «ρατσισμό».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε επίσης κριτική, με την εκπρόσωπό του Maria Zakharova να λέει: «Ο «κήπος» χτίστηκε από την Ευρώπη λόγω της βάρβαρης στάσης στη λεηλασία της «ζούγκλας».
Ορισμένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αξιωματούχου του ΟΗΕ, συνέκριναν επίσης τις δηλώσεις το διάσημο μυθιστόρημα Heart of Darkness του Joseph Conrad σχετικά με την ευρωπαϊκή βαρβαρότητα και τις καταστροφές κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Αφρική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης