Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δυναμικό» πλαφόν 3 μηνών στο φυσικό αέριο προτείνει η Κομισιόν - Στο τραπέζι και οι κοινές αγορές από την ΕΕ

«Δυναμικό» πλαφόν 3 μηνών στο φυσικό αέριο προτείνει η Κομισιόν - Στο τραπέζι και οι κοινές αγορές από την ΕΕ
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής (20-21/10/2022)
Σχετικά Άρθρα

«Δυναμικό» πλαφόν για το φυσικό αέριο και υποχρεωτικά όρια μεταξύ των οποίων θα μπορούν να κυμαίνονται οι τιμές σε μία μόνο ημέρα, περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κομισιόν.
«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», αναφέρει η επιτροπή στο προσχέδιο του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αντίστοιχες πληροφορίες του Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα επιφορτιστεί με τη δημιουργία μιας τιμής αναφοράς έως τις 23 Μαρτίου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), από το οποίο αγοράζει η ΕΕ περισσότερο. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022.
Η Κομισιόν συστήνει πιθανές παρεμβάσεις στην ολλανδική τιμή του Title Transfer Facility (TTF) που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για συμβάσεις και αντιστάθμιση κινδύνου.

Έσχατη λύση το «δυναμικό» πλαφόν

Σύμφωνα με το Reuters, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα πρότεινε «ως έσχατη λύση» τον ορισμό μιας «δυναμικής» τιμής στην οποία θα μπορούνε να γίνονται συναλλαγές φυσικού αερίου στην αγορά TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Τα μέτρα δεν πρέπει να επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, ούτε να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ούτε να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενεργειακών παραγόντων, ανέφερε το προσχέδιο. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό και η διάρκεια του δεν θα είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Κοινές προμήθειες

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ενισχύσει τις κοινές αγορές αερίου με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα. Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Το σχέδιο προβλέπει την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου για τα κράτη μέλη και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη συμμετοχή.

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής (20-21/10/2022).
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφωνούν για περισσότερο από ένα μήνα όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την Κομισιόν να επιμένει ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο τιμών μόνο για το ρωσικό αέριο.
Ειδικότερα, μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη φυσικού αερίου και να μην αποτελούν κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης