Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Hunt παίρνει πίσω τα αποτυχημένα μέτρα της Truss - Σενάρια για την ανατροπή της

Βρετανία: Ο Hunt παίρνει πίσω τα αποτυχημένα μέτρα της Truss - Σενάρια για την ανατροπή της
Τα μέτρα είχαν ωθήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Στο ξήλωμα του συνόλου των μέτρων που περιείχε η ατζέντα της πρωθυπουργού Liz Truss προχώρησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Jeremy Hunt, πυροδοτώντας ράλι σε ομόλογα και στερλίνα.
«Θα ανατρέψουμε σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο αναπτυξιακό σχέδιο πριν από τρεις εβδομάδες και για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει η κοινοβουλευτική νομοθεσία.
Έτσι, ενώ θα συνεχίσουμε με την κατάργηση της εισφοράς για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα και τις αλλαγές στο τέλος χαρτοσήμου, δεν θα προχωρήσουμε πλέον στις περικοπές των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα, στην αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων για την εργασία εκτός μισθοδοσίας που εισήχθησαν το 2017 και το 2021, στο νέο σύστημα αγορών χωρίς ΦΠΑ για τους επισκέπτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ή στο πάγωμα των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης αλκοόλ», ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ανατροπή στην εγγύηση των ενεργειακών τιμών

Κεντρική ευθύνη για κάθε κυβέρνηση είναι η οικονομική σταθερότητα, διαμήνυσε ο νέος υπ. Οικονομικών.
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές.
Αλλά κάθε κυβέρνηση μπορεί να παράσχει βεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», τόνισε.
Ο Hunt επιβεβαίωσε ότι η εγγύηση των τιμών ενέργειας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Liz Truss συμφώνησε ότι θα ήταν λάθος να αναληφθεί μια τόσο μακροπρόθεσμη δέσμευση δαπανών, όταν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις τιμές της ενέργειας στο μέλλον.
Στη συνέχεια θα υπάρξει επανεξέταση και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο στοχευμένο σύστημα.
Αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη των σημερινών ανακοινώσεων Hunt, η οποία πιθανότατα θα έχει μεγάλη απήχηση στις αγορές, ενώ αποτελεί καίριο πλήγμα για την πρωθυπουργό, όπως σχολιάζει ο Guardian.

Ράλι σε ομόλογα και στερλίνα

Οι αποδόσεις των βρετανικών Gilts, υποχώρησαν πάνω από 20 μονάδες βάσης, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt ουσιαστικά εγκαταλείπει όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει πριν από μόλις δύο εβδομάδες ο προκάτοχός του Kwasi Kwarteng.
Η στερλίνα διαπραγματεύεται 1% υψηλότερα στα 1,1270 δολάρια.
Έναντι του ευρώ σημείωνε άνοδο 0,6% στα 1,1555.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση ελπίζει να τερματίσει την αναταραχή που δημιούργησε ο καταστροφικός «μίνι προϋπολογισμός» του Kwarteng τον Σεπτέμβριο, ο οποίος πρότεινε τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές των τελευταίων 50 ετών, σε μια εποχή που η βρετανική οικονομία υποφέρει ήδη από υψηλό πληθωρισμό.
Τα μέτρα είχαν ωθήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και είχαν προκαλέσει κατρακύλα στα κρατικά ομόλογα, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να σταματήσει την κατάρρευση μεγάλου μέρους του συνταξιοδοτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Kwarteng αποπέμφθηκε από την Truss την Παρασκευή, καθώς προσπάθησε να σώσει την πρωθυπουργία της, η οποία μετρά λιγότερο από δύο μήνες, επαναφέροντας μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, την οποία ο Kwarteng είχε καταργήσει.
Ωστόσο, η αναταραχή στην αγορά ομολόγων συνεχίστηκε.

Είχαν προειδοποιήσει για το χάος

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διάφορα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι τα αρχικά σχέδια του Kwarteng θα δημιουργούσαν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 70 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2027.
Η Τράπεζα της Αγγλίας τερμάτισε την Παρασκευή την άμεση στήριξή της στην αγορά ομολόγων, αφού είχε αγοράσει λίγο λιγότερο από 20 δισεκατομμύρια λίρες συμβατικών και συνδεδεμένων με δείκτη Gilts τις προηγούμενες δύο εβδομάδες για να αποτρέψει αυτό που αποκάλεσε "σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου".
Είχε προβλέψει το μέγιστο ποσό των 65 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η απόδοση του 10ετούς Gilt αναφοράς υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,13%, ενώ το διετές Gilt, το οποίο αντανακλά πιο άμεσα τις προσδοκίες για την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, είχε υποχωρήσει στο 3,67%.
Η απόδοση του 30ετούς Gilt, αναμφισβήτητα η σαφέστερη αντανάκλαση της μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης στη στερλίνα και τη βρετανική οικονομία, μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,53%.

Σενάρια για την ανατροπή της Truss

Σενάρια για ανταρσία στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος με απώτερο στόχο την αποπομπή της Liz Truss από την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ, ύστερα από την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng και τον ορισμό του Jeremy Hunt ως αντικατάσταση του.
 Αν και ο Hunt υποστήριξε ότι έχει λάβει «λευκή επιταγή» από την Truss προκειμένου να εφαρμόσει ότι πρέπει έτσι ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επανέλθει στην ομαλότητα η βρετανική οικονομία, η αναστάτωση και η έντονη κριτική στο πρόσωπο της Truss στο εσωτερικό των Τόρις παραμένει στα ύψη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια σειρά από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος επί της ουσίας προανήγγειλαν το πολιτικό τέλος της Truss, αν και ο νέος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος στην Truss, που «ακούει και μαθαίνει» προκειμένου να κριθεί στις επόμενες εκλογές του 2024.

Το παιχνίδι τελείωσε

Παρόλο αυτά είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Crispin Blunt, πρώην υπουργού, ο οποίος υποστήριξε πως το «παιχνίδι τελείωσε» και ότι το μόνο ερωτηματικό είναι πως «θα γίνει η μετάβαση», του Jamie Wallis, ο οποίος κατηγόρησε την Truss ότι υπονόμευσε τη βρετανική οικονομία και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και του πρώην ΥΠΟΙΚ, George Osborne, ο οποίος εκτίμησε πως είναι αδύνατο για την Truss να παραμείνει πρωθυπουργός έως τα Χριστούγεννα.

Στήριξη από Mordaunt

Πάντως και παρά τη σφοδρή κριτική που ασκείται η Truss βρήκε σημαντική στήριξη από μια δυνητική αντίπαλο της για την πρωθυπουργία, τη Penny Mordaunt, την οποία και είχε ξεπεράσει με λίγους ψήφους στον τελευταίο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας που οδήγησε στον «τελικό» με τον Sunak.
Η Mordaunt συγκεκριμένα υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να στοιχηθούν πίσω από την πρωθυπουργό, αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται η Μ. Βρετανία αυτή τη στιγμή είναι «σταθερότητα».

Ανταρσία

Παρόλο αυτά, οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαία ταχύτητα.
Δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως περίπου 100 μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν την Truss από την πρωθυπουργία, ακόμα και εντός της εβδομάδας παρά την προειδοποίηση ότι μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι 100 και πλέον βουλευτές φέρονται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς το πρόσωπο της Truss, στην Επιτροπή 1922 των Τόρις, το αρμόδιο όργανο του κόμματος που ασχολείται με όλες τις εσωκομματικες διαδικασίες, το οποίο είναι και αρμόδιο να θέτει τους κανόνες και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.
Σημειώνεται πως η Truss, βάσει των κανονισμών, δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία για 12 μήνες από την εκλογή ή τον ορισμό της.
Αυτόν τον κανονισμό προτείνουν να αλλάξει οι βουλευτές, έτσι ώστε να διεξαχθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την Truss.
Για μυστικές διαβουλεύσεις Συντηρητικών βουλευτών για την απομάκρυνση της Truss κάνει λόγο σε δημοσίευμα της και η εφημερίδα Times.

Υπομονή

Ωστόσο, υπάρχει και η θέση πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην Truss και στο νέο ΥΠΟΙΚ, Jeremy Hunt προκειμένου να παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική τους για την οικονομία, ανακοινώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Η Truss ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου (λαμβάνοντας την πλειοψηφία των ψήφων από τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος), υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους για να τονώσει την οικονομία.
Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοίνωσε, προκάλεσαν τεράστια αναταραχή στις αγορές για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, αναγκάζοντας την να ανατρέψει μέτρα που είχε εξαγγείλει και να αναδιπλωθεί ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης