Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει έρευνα για το ρόλο της von der Leyen στην αγορά των εμβολίων της Pfizer – Υποψίες για απ' ευθείας ανάθεση λόγω Bourla

Ανοίγει έρευνα για το ρόλο της von der Leyen στην αγορά των εμβολίων της Pfizer – Υποψίες για απ' ευθείας ανάθεση λόγω Bourla

Η EPPO είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ, διερευνώντας και το ρόλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην υπόθεση.

Η EPPO είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διερεύνηση και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς.
Στην ανακοίνωσή της η EPPO δεν διευκρίνισε ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται υπό έλεγχο.
Ωστόσο, δύο άλλες εποπτικές υπηρεσίες έχουν προηγουμένως επιστήσει την προσοχή σε μια συγκεκριμένη συμφωνία που αφορούσε επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της ηγεσίας της Pfizer και της von der Leyen.
"Αυτή η έκτακτη επιβεβαίωση έρχεται μετά το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο ενδιαφέρον.
Δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο", ανέφερε η EPPO στη σύντομη ανακοίνωσή της.

Το χρονικό

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Albert Bourla, κατά την προετοιμασία της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων της ΕΕ - για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech/Pfizer.
Η συμφωνία θα άξιζε έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοζόταν πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ κατηγόρησε την Επιτροπή για κακοδιοίκηση επειδή δεν δημοσιοποίησε τα μηνύματα σε αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Χωρίς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των κειμένων, η Επιτροπή υποστήριξε στην απάντησή της ότι "βραχύβια, εφήμερα έγγραφα δεν φυλάσσονται".
Είπε ότι η αναζήτηση των γραπτών μηνυμάτων δεν είχε δώσει κανένα αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της von der Leyen στις συνομιλίες σχετικά με τη σύμβαση της Pfizer.

Οι αστοχίες της von der Leyen

Το παρατηρητήριο του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ παρέκκλινε από το εγχειρίδιο που είχε καθιερωθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, προκειμένου να καταρτίσει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική, αντί να βασιστεί σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες.
Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει στο δικαστήριο οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Με αφορμή την ανακοίνωση, η βελγίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Kathleen van Brempt δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστούν "διάφορες πτυχές" της σύμβασης της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων "των γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ίχνος των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων σε πρώτο βαθμό".
Η ευρωβουλευτής προεδρεύει της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το COVID-19.
Τόσο ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ όσο και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των γραπτών μηνυμάτων.
"Η επιτροπή [COVID-19] θα παρακολουθεί την υπόθεση αυτή με μεγάλη προσοχή", δήλωσε η van Brempt.
Αξιωματούχος του τμήματος υγείας της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή "δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σε αυτό το στάδιο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης