Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Σενάρια για ανταρσία Συντηρητικών και αποπομπή Truss από την πρωθυπουργία

Μ. Βρετανία: Σενάρια για ανταρσία Συντηρητικών και αποπομπή Truss από την πρωθυπουργία
Υπάρχουν και φωνές να πέσουν οι τόνοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Σενάρια για ανταρσία στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος με απώτερο στόχο την αποπομπή της Liz Truss από την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ, ύστερα από την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng και τον ορισμό του Jeremy Hunt ως αντικατάσταση του.
Αν και ο Hunt υποστήριξε ότι έχει λάβει «λευκή επιταγή» από την Truss προκειμένου να εφαρμόσει ότι πρέπει έτσι ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επανέλθει στην ομαλότητα η βρετανική οικονομία, η αναστάτωση και η έντονη κριτική στο πρόσωπο της Truss στο εσωτερικό των Τόρις παραμένει στα ύψη.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια σειρά από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος επί της ουσίας προανήγγειλαν το πολιτικό τέλος της Truss, αν και ο νέος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος στην Truss, που «ακούει και μαθαίνει» προκειμένου να κριθεί στις επόμενες εκλογές του 2024.

Το παιχνίδι τελείωσε

Παρόλο αυτά είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Crispin Blunt, πρώην υπουργού, ο οποίος υποστήριξε πως το «παιχνίδι τελείωσε» και ότι το μόνο ερωτηματικό είναι πως «θα γίνει η μετάβαση», του Jamie Wallis, ο οποίος κατηγόρησε την Truss ότι υπονόμευσε τη βρετανική οικονομία και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και του πρώην ΥΠΟΙΚ, George Osborne, ο οποίος εκτίμησε πως είναι αδύνατο για την Truss να παραμείνει πρωθυπουργός έως τα Χριστούγεννα.

Στήριξη από Mordaunt

Πάντως και παρά τη σφοδρή κριτική που ασκείται η Truss βρήκε σημαντική στήριξη από μια δυνητική αντίπαλο της για την πρωθυπουργία, τη Penny Mordaunt, την οποία και είχε ξεπεράσει με λίγους ψήφους στον τελευταίο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας που οδήγησε στον «τελικό» με τον Sunak.
Η Mordaunt συγκεκριμένα υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να στοιχηθούν πίσω από την πρωθυπουργό, αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται η Μ. Βρετανία αυτή τη στιγμή είναι «σταθερότητα».

Ανταρσία

Παρόλο αυτά, οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαία ταχύτητα.
Δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως περίπου 100 μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν την Truss από την πρωθυπουργία, ακόμα και εντός της εβδομάδας παρά την προειδοποίηση ότι μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι 100 και πλέον βουλευτές φέρονται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς το πρόσωπο της Truss, στην Επιτροπή 1922 των Τόρις, το αρμόδιο όργανο του κόμματος που ασχολείται με όλες τις εσωκομματικες διαδικασίες, το οποίο είναι και αρμόδιο να θέτει τους κανόνες και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.
Σημειώνεται πως η Truss, βάσει των κανονισμών, δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία για 12 μήνες από την εκλογή ή τον ορισμό της.
Αυτόν τον κανονισμό προτείνουν να αλλάξει οι βουλευτές, έτσι ώστε να διεξαχθεί ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την Truss.
Για μυστικές διαβουλεύσεις Συντηρητικών βουλευτών για την απομάκρυνση της Truss κάνει λόγο σε δημοσίευμα της και η εφημερίδα Times.

Υπομονή

Ωστόσο, υπάρχει και η θέση πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην Truss και στο νέο ΥΠΟΙΚ, Jeremy Hunt προκειμένου να παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική τους για την οικονομία, ανακοινώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Η Truss ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου (λαμβάνοντας την πλειοψηφία των ψήφων από τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος), υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους για να τονώσει την οικονομία.
Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοίνωσε, προκάλεσαν τεράστια αναταραχή στις αγορές για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, αναγκάζοντας την να ανατρέψει μέτρα που είχε εξαγγείλει και να αναδιπλωθεί ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης