Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kazaks (ΕΚΤ): Βέβαιη η ύφεση στην Ευρωζώνη, άγνωστο μόνο το βάθος της – Και το 2023 αυξήσεις επιτοκίων με ποσοτική σύσφιξη

Kazaks (ΕΚΤ): Βέβαιη η ύφεση στην Ευρωζώνη, άγνωστο μόνο το βάθος της – Και το 2023 αυξήσεις επιτοκίων με ποσοτική σύσφιξη

Ο Martins Kazaks τάσσεται υπέρ μίας αύξησης 75 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα και άλλων 50 ή 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανάλογα με τα δεδομένα και τις προοπτικές για τη διαμόρφωση  του πληθωρισμού - Ποσοτική συσφιξη απο το 2022

Σχετικά Άρθρα
Τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το τέλος του έτους τη στιγμή οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι πως η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση, επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Martins Kazaks, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.
Μάλιστα, τάσσεται υπέρ μίας αύξησης 75 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα και άλλων 50 ή 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανάλογα με τα δεδομένα και τις προοπτικές για τις τη διαμόρφωση των τιμών καθώς παρά τα όσα η κεντρική τράπεζα διατυμπάνιζε την περυσινή χρονιά ο πληθωρισμός αποδεικνύεται σε τέτοιο βαθμό επίμονος ώστε ακόμη και το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας φαντάζει δύσκολο να τον αναχαιτίσει, σύμφωνα με τον Λετονό αξιωματούχο.
«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, δεν βλέπω καμία ανάγκη να σταματήσω μετά από αυτό.
Ο ρυθμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάπως και θα έλεγα ότι αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα ευρύτερο σύνολο εργαλείων για να δουλέψουμε σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων (σ.σ. των ομολόγων)» πρόσθεσε.
«Εάν εργάζεται κάποιος μόνο με εργαλείο τα επιτόκια, τότε μπορεί να προχωρήσει στην επιπέδωση της καμπύλης των αποδόσεων.
Απλώς δεν βλέπω την ανάγκη να μείνουμε σε αυτόν τον μεγαλύτερο ισολογισμό (σ.σ. εννοεί την ποσότητα της διακράτησης απο την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων).
Επιπλέον, εάν αυστηροποιούμε τη νομισματική μας πολιτική, είναι επίσης απαραίτητο όλα τα μέσα να στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση» εξήγησε.

Όλα τα μέσα

Παράλληλα, διευκρίνισε πως ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία είναι ότι η νομισματική πολιτική ήταν πιο αποτελεσματική όταν «συνδύαζε και διαφορετικά μέσα», ενώ αν τα επιτόκια είναι το «προτιμώμενο» μέσο από την ΕΚΤ, τότε «θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε την ίδια στρατηγική όταν οδεύουμε προς αυστηροποίηση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
60f141974ea702c84f2dfdcfc79a30bd.webp
Υφεση... με άγνωστο βάθος

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς η ενεργειακή κρίση επιτείνεται, ο Kazaks αναγνωρίζει τον κίνδυνο ύφεσης, σημειώνοντας ωστόσο πως «είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αρνητικά παρά θετικά σοκ.
Οι κίνδυνοι είναι σαφώς καθοδικοί για την ανάπτυξη και ανοδικοί για τον πληθωρισμό».
Επίσης, δήλωσε ότι θα ήταν «θετικά έκπληκτος» εάν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένεται τον Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνουν ύφεση, με το μόνο ερώτημα για εκείνον να είναι το πόσο βαθιά και πόσο θα είναι -και αυτό είναι το στοιχείο που θα διαμορφώσει την πορεία για τη νομισματική πολιτική, σημειώνει.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ αυτή τη στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων.
Όμως όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε, τόσο πιο προσεκτικοί όσον αφορά το μέγεθος των βημάτων μας θα πρέπει να γινόμαστε» κατέληξε.

Συμφωνία των... γερακιών

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα επιτόκιο καταθέσεων 3% -- από 0,75% τώρα -- δεν είναι παράλογο, δεδομένης της προοπτικής για αύξηση των τιμών καταναλωτή που είναι ήδη πέντε φορές επάνω το στόχο του 2%.
Ο Ολλανδός συνάδελφός του, Klaas Knot βλέπει τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται ακόμη και εάν επιτευχθεί ουδέτερο επιτόκιο - το οποίο δεν ενισχύει τον πληθωρισμό ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη - αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Ποσοτική συσφιξη

Η νομισματική σύσφιξη θα περιλαμβάνει τις εμπορικές τράπεζες που θα αποπληρώνουν δάνεια της εποχής της πανδημικής κρίσης, γνωστά ως TLTRO, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνει τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε στο πλαίσιο των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τον Kazaks.
Τα επισημα έναρξη της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης το 2023 είναι δημοφιλής μεταξύ άλλων «γερακιών».
4c1636b3d1b80832f659f577970504f8.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης