Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Biden: Πρόβλημα των υπόλοιπων κρατών το ισχυρό δολάριο – Ας ακολουθήσουν υγιή οικονομική πολιτική

Προκαλεί ο Biden: Πρόβλημα των υπόλοιπων κρατών το ισχυρό δολάριο – Ας ακολουθήσουν υγιή οικονομική πολιτική
Κυβερνήσεις και οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν στο δολάριο μέρος της ευθύνης για την άνοδο του πληθωρισμού και της έκρηξης του κόστους των εισαγωγών
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αρνήθηκε τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ και αντ' αυτού επέρριψε την ευθύνη στην αναιμική ανάπτυξη και τις πολιτικές αστοχίες σε άλλα μέρη του κόσμου που συμπαρασύρουν καθοδικά την παγκόσμια οικονομία.
«Δεν ανησυχώ για την ισχύ του δολαρίου, ανησυχώ για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Biden στους δημοσιογράφους το Σάββατο (15/10) κατά τη διάρκεια προεκλογικής στάσης στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
«Η οικονομία μας είναι πανίσχυρη», δηλώσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπως αναφέρει το Bloomberg στο δημοσίευμά του την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.

Τα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Την ιδια ώρα κυβερνητικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές από όλο τον κόσμο εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για το πώς η άνοδος του δολαρίου τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στις δικές τους οικονομίες.
Το δολάριο έχει σκαρφαλώσει περίπου 15% φέτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (federal Reserve) ξεκίνησε μια επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων για να περιορίσει την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ που έχουν διαμορφωθεί σε ύψος ρεκόρ.
Ο αντίκτυπος της ανόδου του δολαρίου αποτέλεσε βασικό θέμα μεταξύ των αντιπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκλήρωσαν τις φθινοπωρινές συνεδριάσεις τους το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Οι αξιωματούχοι της Fed αντιμετώπισαν συνεχή καταιγισμό ανησυχιών από άλλα κράτη σχετικά με το πώς η άνοδος του δολαρίου αύξησε το κόστος των εισαγωγών τους και αύξησε τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας τους δικούς τους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής (σ.σ. επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες).
Αλλά με τη Fed σε τροχιά να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, ο Bioden προσπάθησε να αποσείσει την ευθύνη της πολιτικής της Fed για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αναταράξεις στην αγορά χρέους λόγω  Βρετανίας

Το Σάββατο (15/10), επέκρινε τα σχέδια της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss για μείωση της φορολογίας που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, χαρακτηρίζοντάς τα «λανθασμένα».
Ηταν προβλέψιμο.
Θέλω να πω, δεν ήμουν ο μόνος που πίστευε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Biden στο Πόρτλαντ.
«Νομίζω ότι η ιδέα της μείωσης των φόρων στους υπερπλούσιους σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης...- ούτως ή άλλως, απλά νομίζω - διαφωνούσα με την πολιτική», πρόσθεσε.
Οι πολιτικές της Truss, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης μείωσης της φορολογίας για τους πλούσιους, την οποία έκτοτε ανέτρεψε, προκάλεσαν πτώση της λίρας και ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να στηρίξει τα gilts (ομόλογα της στερλίνας).
Η αναταραχή μεταδόθηκε στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές που ήταν επιφυλακτικοί για περαιτέρω αστάθεια κατευθύνθηκαν στα συνήθη επενδυτικά καταφύγια ενισχύοντας περαιτέρω το δολάριο.
Why the US Dollar Matters

Προκαλεί και την επισιτιστική κρίση

Το ισχυρό δολάριο συνεχίζει να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τα φτωχότερα κράτη που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων.
Ο καταστροφικός συνδυασμός της ραγδαίας ανόδου του δολαρίου, των υψηλών επιτοκίων και των αυξημένων τιμών των βασικών εμπορευμάτων πλήττει τη δυνατότητα τους να πληρώνουν για αγαθά που συνήθως τιμολογούνται σε δολάριο και επιδεινώνει, μεταξύ άλλων, την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Οι παρατηρήσεις του Biden έρχονται σε αντίθεση με ην πολιτική του προκατόχου του.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Donald Trump επέκρινε τη Fed, λέγοντας ότι δεν θέλει ένα ισχυρό δολάριο που εμποδίζει τις εμπορικές συναλλαγές με τα υπόλοιπα κράτη.
Πριν από αυτόν, οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες απέφευγαν γενικά να σχολιάζουν τις εξελίσεις στις νομισματικές ισοτιμίες.
Should you buy or sell the US dollar ahead of today's US CPI report | Invezz

Yellen: Να εμπιστευόμαστε την αγορά

Σε απάντηση στα αυξανόμενα παγκόσμια παράπονα για το αμερικανικό νόμισμα, η υπουργός Οικονομικών Jenet Yellen δήλωσε σε διεθνές ακροατήριο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας μάλιστα «δευτερογενείς επιπτώσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες χώρες»
.Επανέλαβε ότι «οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθορίζονται από την αγορά είναι το καλύτερο καθεστώς για το δολάριο».
Επίσης, ο προέδρος Biden επανέλαβε το σύνθημα της κυβέρνησης ότι ο πληθωρισμός «είναι παγκόσμιος».
«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και υγιούς πολιτικής σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.
How Countries Should Respond to the Strong Dollar
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης