Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρό μήνυμα Xi Jinping προς ΗΠΑ: Η Κίνα προετοιμάζεται για την πιο «κρίσιμη στιγμή» της ιστορίας – Και χρήση βίας σε Ταϊβάν

Ισχυρό μήνυμα Xi Jinping προς ΗΠΑ: Η Κίνα προετοιμάζεται για την πιο «κρίσιμη στιγμή» της ιστορίας – Και χρήση βίας σε Ταϊβάν
H Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τη χρήση βίας για την επίτευξη της ενοποίησης με την Ταϊβάν και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει όλα τα αυτονομιστικά κινήματα, τόνισε ο Xi
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερης σημασίας λόγο εκφώνησε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ανοίγοντας τις εργασίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Κάλεσε τα 97 εκατομμύρια μέλη Κόμματος να προετοιμαστούν για την «κρίσιμη στιγμή» στην ιστορία της χώρας,
Σε μια σχεδόν δίωρη ομιλία στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο την Κυριακή (16/10/2022), ο Xi είπε ότι η «αποστολή του κόμματος είναι απαράμιλλη και ένδοξη» καθώς περιέγραψε στόχους που κυμαίνονται από έναν «ολοκληρωτικό λαϊκό πόλεμο» κατά της πανδημίας Covid-19 για την υλοποίηση της ενοποίησης Κίνας και Ταϊβάν.
Δεσμεύτηκε, πως το κόμμα το οποίο γιόρτασε τα εκατό χρόνια του το 2021 και βρίσκεται στην εξουσία από το 1949, «δεν θα απαρνηθεί ποτέ τη χρήση βίας για την επίτευξη της ενοποίησης με την Ταϊβάν και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει όλα τα αυτονομιστικά κινήματα».

Μήνυμα στις ΗΠΑ

«Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι θέμα του κινεζικού λαού, το οποίο θα αποφασίσει ο ίδιος», είπε ο Xi.
Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταπολεμήσει τον «προστατευτισμό και τον εκφοβισμό» από άλλα κράτη.
«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ»,
δήλωσε ο Sonny Lo, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Χονγκ Κονγκ, γράφουν οι Financial Times.
«Η Κίνα έχει την αποφασιστικότητα να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Το εβδομαδιαίο συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 22 Οκτωβρίου, με μια νέα ηγετική σύνθεση που θα αποκαλυφθεί μια ημέρα αργότερα.

Ενάντια σε κάθε μορφή ηγεμονίας

Η Κίνα θα αντιταχθεί σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής εξουσίας, υπογράμμισε.
«Η Κίνα θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας σθεναρά τη διεθνή δικαιοσύνη, τηρώντας και προστατεύοντας την αληθινή πολυμέρεια.
Είμαστε σθεναρά ενάντια σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής επιβολής και θα αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε είδους μονομερή και προστατευτισμό », σημείωσε.
«Η Κίνα δεν θα επιδιώξει ποτέ την ηγεμονία ή την επέκταση», είπε, προσθέτοντας πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια ειρηνική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη, το Πεκίνο επιδιώκει να διευκολύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων νέου τύπου.


Πανίσχυρος ο Xi

Η επανεκλογή του Xi για τρίτη θητεία ως ηγέτης του κόμματος και επικεφαλής του κινεζικού στρατού θεωρείται ευρέως ως τετελεσμένο γεγονός, παρά μια σειρά αμφιλεγόμενων πολιτικών που έχουν επιβραδύνει δραματικά την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και συμμάχους της.
Ο Xi αναμένεται να οριστεί πρόεδρος του κράτους για μία τρίτη θητεία στην επόμενη ετήσια σύνοδο του κινεζικού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο.
Το συνέδριο του κόμματος θα εγκαινιάσει επίσης μια νέα κεντρική επιτροπή 200 μελών, ένα πολιτικό γραφείο αποτελούμενο από τα κορυφαία 25 στελέχη του κόμματος και μια επταθέσια μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, με επικεφαλής τον Xi.
Ενόψει του συνεδρίου αυτής της εβδομάδας, τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος επιβεβαίωσαν τη σημασία της διατήρησης της αμφιλεγόμενης πολιτικής του Xi για μηδενικό Covid, η οποία ελαχιστοποίησε τους θανάτους από τον ιό επιβάλλοντας δρακόντεια lockdowns για να περιοριστούν ακόμη και μικρά κρούσματα.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι επαίρονται πως έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιορίζουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους για τον ιό.

Η παλαιά φρουρά

Μόνο ένας από τους δύο εν ζωή προκατόχους του Xi, ο Hu Jintao, ήταν παρών στις εναρκτήριες εργασίες του συνεδρίου.
Ο Jiang Zemin, ο οποίος είναι 96 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας δεν παρευρέθηκε.
Στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας των αντίστοιχων κομμάτων τους, ο Hu και ο Jiang περιορίζονταν από ισχυρούς προκατόχους τους.
Αυτό δεν συνέβη για τον Xi, δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης ότι ο Hu ήταν ένας αδύναμος ηγέτης που προήδρευσε σε μια «χαμένη δεκαετία» που αμαυρώθηκε από ανεξέλεγκτη διαφθορά και περιβαλλοντική καταστροφή.
«Πετύχαμε μια συντριπτική νίκη κατά της διαφθοράς, εξαλείφοντας σοβαρούς κρυφούς κινδύνους μέσα στο κόμμα, το κράτος και τον στρατό», είπε ο Xi, προσθέτοντας πως μόνο η συνεχής «αυτοεπανάσταση» θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι το κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης