Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: De facto άρση του οικονομικού αποκλεισμού – Το νέο καθεστώς για τις συναλλαγές με τις BRICS και την Ασία

Ρωσία: De facto άρση του οικονομικού αποκλεισμού – Το νέο καθεστώς για τις συναλλαγές με τις BRICS και την Ασία

Ξ Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορεί πλέον να εκδίδει άδειες για την εξαγωγή συναλλάγματος αξίας άνω των 10.000 δολ.

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για την άρση των ειδικών οικονομικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν τον Μάρτιο ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, για μια σειρά ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και αναπτυξιακών τραπεζών, σύμφωνα με το νέο  διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο Σάββατο 15 Οκτωβρίου όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το TASS.
Μεταξύ των ιδρυμάτων είναι η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής, η Διεθνής Τράπεζα Οικονομικής Συνεργασίας, η Διεθνής Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάπτυξης Ρωσίας-Κιργιζίας και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (NDB).

Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα

Ειδικότερα, δεν θα υπάγονται στη διαδικασία συναλλαγών που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα της 1ης Μαρτίου για τα ειδικά οικονομικά μέτρα.
Επιπλέον, αυτές οι τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια εξαιρούνται από την απαγόρευση συναλλαγών σε ξένο νόμισμα που περιλαμβάνει δανεισμό από Ρώσους κατοίκους σε αλλοδαπούς ιδιώτες και κατάθεση ξένου νομίσματος από Ρώσους κατοίκους σε λογαριασμούς που ανοίγουν εκτός Ρωσίας.
Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής, η Διεθνής Τράπεζα Οικονομικής Συνεργασίας, η Διεθνής Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάπτυξης Ρωσίας-Κιργιζίας και η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης δεν υπόκεινται επίσης στην προσωρινή διαδικασία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ρωσίας και των ρωσικών εταιρειών προς ξένους πιστωτές.
Επιπλέον, ορισμένοι άλλοι περιορισμοί, που προβλέπονται στα μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση σε εχθρικές κινήσεις των ΗΠΑ και των χωρών και οργανισμών που εντάσσονται σε αυτές, αίρονται για τις αναφερόμενες αναπτυξιακές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια.

Αδειες για εξαγωγή συναλλάγματος άνω των 10.000 δολ.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορεί να εκδίδει άδειες για την εξαγωγή συναλλάγματος αξίας άνω των δέκα χιλιάδων δολαρίων, όπως προκύπτει από προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή πύλη για τις νομοθετικές πράξεις το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.
«Για να εφαρμοστεί το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 1ης Μαρτίου 2022 αριθ. η (8) νομισματικά σε ξένο νόμισμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ποσό που υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται στο εδάφιο ζ ης παραγράφου 1 του παρόντος διατάγματος", αναφέρεται στο έγγραφο.
Σημειώνεται ότι η έκδοση τέτοιων αδειών διενεργείται στις περιπτώσεις και με τον τρόπο που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Η απαγόρευση

Την 1η Μαρτίου, ο πρόεδρος Putin υπέγραψε διάταγμα γθα τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων, το διάταγμα επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής ποσών σε μετρητά αξίας άνω των δέκα χιλιάδων δολαρίων από τη χώρα.
Το διάταγμα διευκρίνιζε ότι ένα τέτοιο μέτρο προκλήθηκε από «μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών που έχουν προσχωρήσει στη συμμαχία υπό αυτές».
Οι ενέργειες της Μόσχας αποσκοπούν αποκλειστικά στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, τονίζεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης