Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bailey (BoE): Χρειάζεται «γκάζι» στις αυξήσεις επιτοκίων λόγω των επιδοτήσεων στην ενέργεια

Bailey (BoE): Χρειάζεται «γκάζι» στις αυξήσεις επιτοκίων λόγω των επιδοτήσεων στην ενέργεια

«Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού» δήλωσε ο επικεφαλής της ΒοΕ Andrew Bailey

Σχετικά Άρθρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να απαιτήσουν μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από ό,τι πίστευε προηγουμένως, λόγω των τεράστιων ενεργειακών επιδοτήσεων της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και των σχεδίων της για μείωση των φόρων.
«Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού» δήλωσε ο Bailey σε εκδήλωση στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το Reuters.
«Και, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η καλύτερη εκτίμησή μου είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτήσουν ισχυρότερη αντίδραση από ό,τι ίσως πιστεύαμε τον Αύγουστο».
Η BoE αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια στις 3 Νοεμβρίου και πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι είτε θα τα αυξήσει από το σημερινό επίπεδο του 2,25% στο 3% είτε ενδεχομένως στο 3,25%.
Και τα δύο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες κινήσεις από ό,τι συνήθως.
Ο Bailey δήλωσε ότι η BoE θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της ενέργειας και της καταθεσης του προϋπολογισμού της 31ης Οκτωβρίου του νέου υπουργού Οικονομικών Jeremy Hunt, ο οποίος ορίστηκε την Παρασκευή 14/10 μετά την απόλυση του Kwasi Kwarteng ύστερα από ένα μήνα αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από τα σχέδιά του για μείωση της φορολογίας.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Η MPC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής) θα απαντήσει σε όλες αυτές τις ειδήσεις στην επόμενη συνεδρίασή της σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τώρα» δήλωσε.
«Αυτή είναι η σωστή σειρά κατά την άποψή μου.
Μέχρι τότε θα γνωρίζουμε το πλήρες εύρος της δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η BoE είναι σε θέση να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική -κυρίως τα επιτόκια- για να διαχειρίζεται την οικονομία και επίσης να προβαίνει σε παρεμβάσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων που απείλησε ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Η BoE τερμάτισε την έκτακτη αγορά ομολόγων την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το πλαίσιο παρέμβασης», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης