Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κnot (Κεντρική τράπεζα Ολλανδίας): Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα ομόλογα που διακρατά μόλις επιτευχθεί «ουδέτερο» επιτόκιο από το τέλος του 2022

Κnot  (Κεντρική τράπεζα Ολλανδίας): Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα ομόλογα που διακρατά μόλις επιτευχθεί «ουδέτερο» επιτόκιο από το τέλος του 2022

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων 0,75% να φτάνει στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, κάπου μεταξύ 1,5% και 2% προς το τέλος του έτους

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει να συρρικνώνει το ευμέγεθες απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων (δηλαδή τον τεράστιο όγκο των κρατικών ομολόγων που έχει συγκεντρώσει) μόλις τα επιτόκια αυξηθούν σε ένα επίπεδο το οποίο δεν θα τονώνει ούτε θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.
Η ΕΚΤ αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων 0,75% να φτάνει σε αυτό το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, κάπου μεταξύ 1,5% και 2% προς το τέλος του έτους.
Ο Knot δεν διευκρίνισε μια εκτίμηση για το ουδέτερο, αλλά δήλωσε ότι το επιτόκιο θα πρέπει να φτάσει σε ένα εύρος εύλογων εκτιμήσεων.
«Μόλις θα έχουμε φτάσει σε ουδέτερο έδαφος με το επιτόκιο πολιτικής μας, είναι λογικό να εξετάσουμε τη μετακύλιση των αγορών περιουσιακών στοιχείων περιορίζοντας τις επανεπενδύσεις», δήλωσε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

Η διαδικασία ποσοτικής σύσφιξης

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε σταδιακά»
Μια τέτοια εκκαθάριση του ισολογισμού, γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη (σε αντίθεση με της ποσοτικής χαλάρωσης QE), θα πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στο χρέος ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχεται στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, δήλωσε ο Knot, υποστηρίζοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρέους που κατέχεται σε ένα μικρότερο Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης Πανδημίας (το γνώστο PEPP).
Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα πρέπει να σταματήσουν στο ουδέτερο και η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να εισέλθει σε έδαφος που φρενάρει την ανάπτυξη.
«Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την απλή άρση της διευκολυντικής πολιτικής για να εκπληρώσουμε την εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Κεντρικός τραπαζίτης.

Σταδιακό φρένο στις αυξήσεις

Ενώ ο ίδιος στο παρελθόν έχει υποστηρίξει μια μεγάλη αύξηση του επιτοκίου, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα πρέπει τελικά να επιβραδυνθεί και η τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί με μικρότερα βήματα.
«Δεν περιμένω οι αυξήσεις των επιτοκίων να σταματήσουν απότομα», δήλωσε.
«Όσο πιο μακριά αυξάνουμε και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην αποκατάσταση μιας αξιόπιστης προοπτικής επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο, τόσο μικρότερα θα γίνονται πιθανότατα τα βήματα στην αύξηση των επιτοκίων»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης