Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Καμία χαλάρωση στις αυξήσεις των επιτοκίων – Η ΕΚΤ από τα 2023 θα «ξεφορτώνεται» κρατικά ομόλογα

Bundesbank:  Καμία χαλάρωση στις αυξήσεις των επιτοκίων – Η ΕΚΤ από τα 2023 θα «ξεφορτώνεται» κρατικά ομόλογα

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel επισήμανε ότι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Οκτώβριο – Τα στοιχήματα για επιτόκια 3-%

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε ταχεία αύξηση των επιτοκίων και στη μείωση του ισολογισμού της (δηλαδή να προχωρήσει στη διάθεση των κρατικών ομολόγων που διακρατεί), προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα καταστούν υπερβολιακά υψηλές και δεν θα απαιτήσουν αργότερα μια πιο επιθετική απάντηση από την πλλευρά της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Nagel στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Δεδομένων των εντάσεων στις αγορές ενέργειας, υπάρχουν «σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές του πληθωρισμού, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι τιμές στη Γερμανία θα αυξηθούν πιθανότατα με ετήσιο ρυθμό άνω του 7% το επόμενο έτος.
«Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα -- όχι μόνο στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε ο Nagel, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Bundesbank.
«Το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων και το πόσο ψηλά θα αυξήσουμε τα επιτόκια θα καθοδηγείται σε κάθε περίπτωση από τα τρέχοντα δεδομένα και τη σημασία τους για τις προοπτικές του πληθωρισμού».

Οι επόμενες κινήσεις 

Η ΕΚΤ αναμένεται εν γένει να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά τρία τέταρτα της μονάδας (0,75%) αργότερα αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντάς το στο 1,5%.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο θα φθάσει τελικά το 3%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν πρέπει να χαλαρώσει πολύ σύντομα», δήλωσε ο Nadel, διότι «όσο περισσότερο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να αυξηθούν πάνω από τον στόχο του Ευρωσυστήματος».
«Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποδυναμωθούν προς τα πάνω, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη ταχύτερα ή υψηλότερα και το μακροοικονομικό κόστος της επαναφοράς του πληθωρισμού στο επιθυμητό επίπεδο θα είναι επίσης υψηλότερο», είπε.
«Αυτό είναι ένα σενάριο που εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέλουμε οπωσδήποτε να αποτρέψουμε».

Μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων και γερμανική ύφεση

Ο Nagel υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) και δήλωσε ότι δεσμεύεται να θέσει αυτό το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο "εγκαίρως".
Όσον αφορά τη γερμανική οικονομία, ο κ. Nagel δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί «σημαντικά» το τέταρτο τρίμηνο και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023.
Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση της τάξης του 0,3% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης