Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με πληθωρισμό 10%, η ΕΚΤ «βλέπει» τερματικό επιτόκιο στο 2,25 - Η πραγματικότητα την έχει ήδη ξεπεράσει

Με πληθωρισμό 10%, η ΕΚΤ «βλέπει» τερματικό επιτόκιο στο 2,25 - Η πραγματικότητα την έχει ήδη ξεπεράσει
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, στο 10%, αγγίζει τη στρατόσφαιρα…

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι η νομισματική αρχή δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια όσο αναμένει η αγορά.
Ωστόσο, μάλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξο…
Ένα νέο εσωτερικό μοντέλο φαίνεται να υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να εγκαταλείψει την καταπολέμηση του πληθωρισμού μόλις το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,25% - μόλις 150 μονάδες βάσης μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα.
Υποστηρίζεται δε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει λιγότερα χρήματα εάν αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της.
Χωρίς να έχουμε δει το μοντέλο, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις υποκείμενες υποθέσεις, αλλά ας σκάψουμε βαθύτερα στην τρέχουσα δυναμική του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, στο 10%, αγγίζει τη στρατόσφαιρα.
Παρότι η ενέργεια συμβάλλει στην ένταση του πληθωρισμού, οι πιέσεις στις τιμές έχουν πλέον αρκετά ευρεία βάση, επομένως η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να περιορίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις.
Ενώ η ΕΚΤ έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής φέτος με Jumbo αυξήσεις, τα 5ετή swap επιτοκίων πληθωρισμού στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης.
Και η ίδια η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 5,5% το επόμενο έτος και δεν θα συγκλίνει στον στόχο του 2% ούτε το 2024.
Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε σημαντική εκτίμηση του βραχυπρόθεσμου ουδέτερου επιτοκίου θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτή τη δυναμική - υποδηλώνοντας ότι το τρέχον r* θα μπορούσε να είναι ανοδικό κατά 2,50%.
Έτσι, εάν το ίδιο το ουδέτερο επιτόκιο είναι εκεί γύρω, πώς θα μπορούσε το τερματικό επιτόκιο - το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ένα περιοριστικό επιτόκιο σε αυτό το πλαίσιο - να δεσμευτεί σε χαμηλότερο αριθμό 2,25%;
Είναι ένα σενάριο που μπορεί να βασίζεται σε ένα συμβάν ακραίου κινδύνου, που σημαίνει ότι δεν θα είναι το βασικό σενάριο κανενός.
Το εσωτερικό μοντέλο της ΕΚΤ, δυστυχώς, έχει ξεπεραστεί από τα πραγματικά γεγονότα (θυμηθείτε τις περίφημες πλέον προβλέψεις για τον πληθωρισμό βάσει του μοντέλου που έγιναν το 2021, οι οποίες υπολόγιζαν ότι ο πληθωρισμός φέτος θα ήταν πενιχρό 1,3%;)
Ακούμε ότι το μοντέλο παρουσιάστηκε σε ένα retreat στην Κύπρο.
Μπορεί κάλλιστα το διοικητικό συμβούλιο να άφησε όλη την ανάμνηση της παρουσίασης εκεί ακριβώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης