Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγεφύρωτο το χάσμα στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ενόψει Συνόδου Κορυφής - Υποχρεωτικές αγορές μέσω κοινής πλατφόρμας

Αγεφύρωτο το χάσμα στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ενόψει Συνόδου Κορυφής - Υποχρεωτικές αγορές μέσω κοινής πλατφόρμας

Θεωρείται πως, αν το ευρωπαϊκό μπλοκ κινηθεί συλλογικά, η αγοραστική του δύναμη θα του επιτρέψει να διασφαλίσει καλύτερες τιμές...

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής για τον περιορισμό της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να ωθήσει το μπλοκ σε ύφεση. 
Η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής πλαφόν στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ με γνώση του θέματος.
Οι υποστηρικτές διαφέρουν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι σκεπτικιστές ανησυχούν πως μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ο εφοδιασμός αφού η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές στη Γηραιά Ήπειρο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν μια σειρά βημάτων με σκοπό να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του μπλοκ και να χρησιμοποιήσουν συλλογικά τη διαπραγματευτική τους ισχύ σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμβάσεων φυσικού αερίου, όπως μεταφέρει στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του μηχανισμού της ΕΕ για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη θέσπιση ενός νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. αφού το τρέχον σημείο αναφοράς δεν αντικατοπτρίζει την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής. 
Υπενθυμίζεται πως η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες πιθανότατα να εκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ.
Θα προηγηθεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα του μπλοκ, για ένα σύνολο μέτρων με σκοπό την τιθάσευση των τιμών του φυσικού αερίου στις 18 Οκτωβρίου.
Οι ηγέτες θα δώσουν μια πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το πακέτο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί -και ενδεχομένως τροποποιηθεί- από τους υπουργούς για να τεθεί σε ισχύ.

Ανώτατο όριο τιμής

Η Επιτροπή έδωσε σήμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάσει νομοθεσία που θα περιορίζει προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα τόσο στενό ανώτατο όριο, το οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε έναν μηχανισμό που έχει ήδη εισαχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξακολουθεί να αμφισβητείται από ορισμένα κράτη μέλη.
Οι πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ θα χρειάζονταν ομόφωνη έγκριση.
Παρότι μια ολοκληρωμένη λύση για τον περιορισμό των τιμών στο φυσικό αέριο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην ΕΕ, είναι διάχυτη η εντύπωση πως το μπλοκ χρειάζεται μια σειρά μέτρων για να μετριάσει τον αντίκτυπο της κρίσης στις εταιρείες και τους καταναλωτές που ταλαιπωρούνται από τους υψηλούς λογαριασμούς.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι τα σχέδιά τους θα έχουν ήδη αντίκτυπο στην ευμετάβλητη αγορά παρόμοιο με εκείνο που είχε η δέσμευση της G7 να εργαστεί για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, η οποία ώθησε προς τα κάτω το κόστος του αργού.
Για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές στις διαπραγματεύσεις με εναλλακτικούς προμηθευτές, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την ενίσχυση της πλατφόρμας για κοινές αγορές και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις συνομιλίες, είπε ο αξιωματούχος. Ενδέχεται δε να υποστηρίξουν την υποχρεωτική συμμετοχή των ενεργειακών εταιρειών σε αγορές για πλήρωση των αποθηκών αερίου πριν από την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης