Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η υποκρισία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας - Εκτός κυρώσεων τα πυρηνικά καύσιμα της Rosatom

Συνεχίζεται η υποκρισία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας - Εκτός κυρώσεων τα πυρηνικά καύσιμα της Rosatom
Αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ εννοούν σοβαρά να σταματήσουν τον πόλεμο, πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας με το Κρεμλίνο
Η βιομηχανία πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας παραμένει επιδεικτικά ανέγγιχτη από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά από επτά και πλέον μήνες πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία - προς μεγάλη απογοήτευση των αξιωματούχων του Κιέβου και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.
Παρά τους οκτώ γύρους κυρώσεων, τα στοχευμένα μέτρα κατά των εξαγωγών ενέργειας και τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο εμπόριο πυρηνικών προϊόντων, τα φορτία πυρηνικών καυσίμων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους από τη Ρωσία.
Η Ariadna Rodrigo, υπεύθυνη για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ στην περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, δήλωσε στο CNBC ότι είναι "απόλυτη τρέλα" για το μπλοκ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Κρεμλίνο αγνοώντας το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας.
"Αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ εννοούν σοβαρά να σταματήσουν τον πόλεμο, πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας με το Κρεμλίνο και να επικεντρωθούν αντ' αυτού στην επιτάχυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε η Rodrigo.

Εκτός τα πυρηνικά

Κατά την παρουσίαση της τελευταίας δέσμης κυρώσεών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρότεινε τη στόχευση του εμπορίου ρωσικών πυρηνικών καυσίμων.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ έχει στο παρελθόν στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αύξηση της οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την Rodrigo, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία που αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις κατά του ρωσικού ουρανίου και άλλης πυρηνικής τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Vladimir Putin ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να ανεβάσει τις τιμές των εμπορευμάτων και να σπείρει την αβεβαιότητα σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.
Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Οι λίγες απαγορεύσεις της ΕΕ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας που ισχύουν, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε λιμένες για τα πλοία με ρωσική σημαία για τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων, περιέχουν πολλά κενά και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πολύ πιο αυστηρά μέτρα για να μειωθεί η εξάρτηση του μπλοκ από τις ρωσικές πυρηνικές υπηρεσίες.
Το Κίεβο συμφωνεί με την άποψη αυτή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για την ανάγκη η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.
"Η ρωσική πυρηνική τρομοκρατία απαιτεί ισχυρότερη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα - κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και στα πυρηνικά καύσιμα", δήλωσε τότε ο Zelenskyy μέσω Twitter.

Η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας υπερβαίνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Τον Απρίλιο, ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε "άμεσο" εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων και προέτρεψε τα κράτη μέλη να σταματήσουν να συνεργάζονται με τον κρατικό πυρηνικό κολοσσό της Ρωσίας, τη Rosatom, σε υφιστάμενα και νέα έργα.
Ωστόσο, η Ρωσία είναι κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια αγορά πυρηνικών καυσίμων και οποιαδήποτε κίνηση για τη διακοπή της εξάρτησης της ΕΕ από τις υπηρεσίες της θα ήταν πιθανότατα κάθε άλλο παρά ανώδυνη, ιδίως με τη Rosatom στο επίκεντρο της εξάρτησης της Ευρώπης.
Με την υποστήριξη του Putin, η Rosatom όχι μόνο κυριαρχεί στην πολιτική βιομηχανία, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και επί του παρόντος επιβλέπει τον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία.
Υπάρχουν 18 ρωσικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία.
Όλοι αυτοί οι αντιδραστήρες βασίζονται στη Rosatom για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων και άλλων υπηρεσιών.
Υπογραμμίζοντας την κλίμακα της επιρροής της Ρωσίας στην πυρηνική ενέργεια σε ορισμένα κράτη μέλη, ακόμη και καθώς συνεχίζεται η επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η Ουγγαρία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων από τη Rosatom.
Η Μόσχα αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο (19,7%) των εισαγωγών ουρανίου της ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Εφοδιασμού Euratom.
Μόνο ο Νίγηρας (24,3%) και η πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν (23%) ήταν μεγαλύτεροι προμηθευτές ουρανίου στο μπλοκ.
Η ΕΕ πλήρωσε περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ (203,7 εκατομμύρια δολάρια) για την εισαγωγή ακατέργαστου ουρανίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανέφερε το Investigate Europe, και άλλα 245 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν για την εισαγωγή ουρανίου από το Καζακστάν, όπου η εξόρυξη του πυρηνικού καυσίμου ελέγχεται από τη Rosatom.
"Μιλάμε για ένα σοβαρό ποσό χρημάτων εδώ", δήλωσε στο CNBC η Rodrigo της Greenpeace, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν μόνο τις εισαγωγές ουρανίου και ότι η εξάρτηση της ΕΕ καλύπτει υπηρεσίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό οι εισαγωγές ουρανίου της Ευρώπης από τη Ρωσία υπονομεύουν τις προσπάθειές της να ενθαρρύνει τους άλλους να σταματήσουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια, η Rodrigo απάντησε: "Το γεγονός ότι δεν το συζητάμε αυτό σωστά δείχνει απλώς τα διπλά πρότυπα της ΕΕ".

Πόσο "πράσινη" είναι η πυρηνική ενέργεια;

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τις χώρες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένας ακριβός και επιβλαβής αντιπερισπασμός σε ταχύτερες, φθηνότερες και καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις.
Αντιθέτως, οι ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών υποστηρίζουν ότι τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη σχεδιαζόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο της ταξινομίας της ΕΕ - ενός μηχανισμού που καθορίζει ποιες επενδυτικές επιλογές μπορούν να θεωρηθούν "πράσινες" - το μπλοκ αναγνώρισε αμφιλεγόμενα την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, ως βιώσιμα υπό ορισμένες συνθήκες.
Η Αυστρία κίνησε τη Δευτέρα αγωγή κατά της ΕΕ και ζητά βοήθεια από συμμάχους για τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως βιώσιμων επενδυτικών επιλογών από το μπλοκ, χαρακτηρίζοντάς τον "ανεύθυνο και παράλογο".
Η ΕΕ αναγνώρισε τη δικαστική προσφυγή, αλλά δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης