Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα κρίσης για την Bank of England - Θα τερματίσει ή όχι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;

Ημέρα κρίσης για την Bank of England - Θα τερματίσει ή όχι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το έργο της Bank of England δεν έχει ολοκληρωθεί
Σχετικά Άρθρα
Το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, με τους tradεrs να παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αρχικά την παρέμβαση διάρκειας δύο εβδομάδων στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού είχε ενημερωθεί ότι ένας αριθμός επενδυτικών κεφαλαίων με γνώμονα την ανάληψη υποχρεώσεων (LDI) - τα οποία διακρατούνταν από συνταξιοδοτικά προγράμματα - βρισκόταν λίγες ώρες πριν από την κατάρρευση, καθώς οι τιμές των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωναν βουτιά.
Η μεταβλητότητα της αγοράς προκλήθηκε από τον λεγόμενο "μίνι προϋπολογισμό" της βρετανικής κυβέρνησης στις 23 Σεπτεμβρίου, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις για τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ τρόμαξε τόσο τις αγορές ομολόγων όσο και τη βρετανική λίρα.

Τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng θα παραδώσει τώρα ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προγραμματίσει να αρχίσει να πουλάει ομολογίες (gilts) στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της για νομισματική σύσφιξη.
Ο Kwarteng διέκοψε την επίσκεψή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, επιστρέφοντας αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση συνεδρίαζε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας.
Οι αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι επικείμενη μια στροφή στις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών του μίνι προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας συνεδριάζει στις 3 Νοεμβρίου για να καθορίσει την επόμενη κίνησή της όσον αφορά τα επιτόκια, και ο επικεφαλής οικονομολόγος Huw Pill έχει επισημάνει ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας θα απαιτήσει μια "σημαντική" αντίδραση της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Liz Truss υποστηρίζει ότι η μόνη της εστίαση είναι η επίτευξη ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5%, αλλά η εστίαση στη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας σημαίνει ότι η Downing Street και η Threadneedle Street κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προσπαθεί να σφίξει το ζωνάρι για να ενισχύσει την οικονομία και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Ο Pill της BOE τόνισε επίσης ότι οι πρόσφατες ενέργειες που έγιναν για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποσκοπούσαν στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται από μόνες τους ενέργειες νομισματικής πολιτικής.

Σε αναταραχή τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, εκτινάχθηκαν εκ νέου την Τετάρτη, αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης έκτακτης ανάγκης θα αποσυρθεί την Παρασκευή, αφήνοντας τα Ταμεία περίπου 72 ώρες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου έφθασε το 5% για πρώτη φορά από την εποχή πριν από την ιστορική παρέμβαση της Τράπεζας.
Καθώς η αναταραχή στα επιτόκια αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την επικαιροποίηση των δημοσιονομικών της κυβέρνησης, ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αγορά θα επιβάλει πιο στοχευμένη βοήθεια από την Τράπεζα τις επόμενες εβδομάδες.
"Είναι πολύ πιθανό ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επαναλάβει τις επαναγορές, διότι δύο και δύο δεν ισούται με 22 - είναι πρακτικά αδύνατο να διαχειριστούμε τον τεράστιο όγκο των ομολόγων με αρνητική απόδοση στους ισολογισμούς των συνταξιοδοτικών ταμείων χωρίς σοβαρό πόνο, οπότε είναι πολύ πιθανό να παρέμβουν με στοχευμένους τρόπους", δήλωσε ο Daniel Lacalle, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion.
"Αυτό που ζούμε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αναπαραχθεί από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ακόμη και τους επόμενους μήνες", ανέφερε.
Ο Luke Bartholomew, επικεφαλής οικονομολόγος της Abrdn, σημείωσε το επίπεδο αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να παραδώσει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό πακέτο στο τέλος του μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεταβλητότητα μπορεί να συνεχιστεί και να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε περαιτέρω παρεμβάσεις.
"Είναι σαφές ότι η Τράπεζα προσπαθεί να διαλύσει τις ανησυχίες γύρω από τη δημοσιονομική κυριαρχία, όπου θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο μόνιμες πράξεις για τη στήριξη των αποδόσεων των ομολόγων ως απάντηση στη μεταβλητότητα και την επανεκτίμηση που προκαλεί η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης", ανέφερε ο Bartholomew.
"Αν και η Τράπεζα πρέπει σίγουρα να επιβεβαιώσει εκ νέου την ανεξαρτησία της και την πρωτοκαθεδρία της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών, δεν είναι καθόλου σαφές πόσο αξιόπιστες είναι τέτοιες δηλώσεις, δεδομένου του βαθμού ευπάθειας που εκτίθεται στην αγορά των ομολόγων".

Άλλα μέτρα στήριξης παραμένουν

Το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ήταν μόνο μία από τις τρεις συνιστώσες του πακέτου στήριξης της Τράπεζας.
Ο Chris Lupoli, στρατηγικός αναλυτής για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στην BNP Paribas, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει επικεντρωμένη στο ότι οι προσωρινές αγορές θα χρησιμεύσουν ως "στήριγμα".
"Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαφορετική προσέγγιση αποτίμησης που χρησιμοποιούν στις δημοπρασίες, σε σύγκριση με την προσέγγιση των ιστορικών αγορών QE με βάση τη νομισματική πολιτική", είπε, επισημαίνοντας τις σχετικά χαμηλές τιμές των ημερήσιων αγορών που πραγματοποιούσε η Τράπεζα μέχρι την Τετάρτη.
"Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι έχουν αγοράσει μόνο ένα κλάσμα του συνολικού αρχικού μέγιστου κονδυλίου, αν και αυτό είναι επίσης άμεση συνάρτηση του χαμηλού ποσού των ομολόγων που προσφέρονται στις δημοπρασίες".
Ο Lupoli εκτίμησε ότι οι προσωρινές αγορές ήταν ένα "πρόσθετο εργαλείο στην εργαλειοθήκη της ΒοΕ για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία" και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον, εάν εμφανιστεί οποιαδήποτε "ανάλογη δυσλειτουργία της αγοράς", την οποία η Τράπεζα θεωρεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Είναι κρίσιμο ότι τα άλλα δύο πρόσθετα μέτρα - η Προσωρινή Διευρυμένη Διευκόλυνση Επισφαλειών Repo (TECRF) και η επέκταση του συνόλου των αποδεκτών εξασφαλίσεων για τις πράξεις Indexed Long Term Repo - δεν θα λήξουν την Παρασκευή.
Ο Lupoli τόνισε ότι το TECRF, που αποσκοπεί στο να επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλουν στην άμβλυνση των πιέσεων ρευστότητας στα αμοιβαία κεφάλαια των πελατών μέσω πράξεων ασφάλισης ρευστότητας, επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει μη χρηματοπιστωτικά εταιρικά ομόλογα άνω μιας ορισμένης πιστωτικής ποιότητας.
"Είναι σημαντικό ότι η δυνατότητα άντλησης μετρητών σε αυτή τη βάση (για μια αρχική περίοδο 30 ημερών, η οποία μπορεί να επεκταθεί) θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2022- με άλλα λόγια, αυτός ο σημαντικός αγωγός δημιουργίας μετρητών, που απευθύνεται ειδικά στην πλευρά του ενεργητικού των συνταξιοδοτικών ταμείων, θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την Παρασκευή", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης