Διεθνή

Ράλι στη Wall Street με εντυπωσιακή ανατροπή, λόγω τεχνικής αντίδρασης - Στο +2,60% S&P 500, ο Dow +2,83%

Ράλι στη Wall Street με εντυπωσιακή ανατροπή, λόγω τεχνικής αντίδρασης - Στο +2,60% S&P 500, ο Dow +2,83%

Ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 3,95% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,47%.

Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή άνοδο σημείωσε η Wall Street, έπειτα από ένα εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό comeback, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αρχικές απώλειες έδωσαν τη σκυτάλη σε κέρδη…
Πιο αναλυτικά, στο αμερικανικό χρηματιστήριο έλαβε χώρα μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, κατά την οποία ο Dow ανέκτησε περίπου 1.500 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, στον S&P 500 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβολή από τον Μάρτιο του 2020, από πτώση -2,39% σε άνοδο 2,60%.
Οι επενδυτές ξεπέρασαν γρήγορά το αρχικό σοκ από την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών, γεγονός το οποίο προκάλεσε νέες ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Πάντως, μερίδα αναλυτών αποδίδει την ισχυρή ανάκαμψη σε τεχνικούς λόγους:
«Πρόκειται για έναν συνδυασμό κάλυψης short θέσεων / πώλησης put options.

Με άλλα λόγια, το κύμα πώλησης θέσεων αντιστάθμισης συνέβαλε στο ράλι της Wall…».
Επισημαίνεται πως σε κάποιο σημείο της αρχικής βουτιάς ο S&P 500 είχε απολέσει το 50% των κερδών του μεταπανδημικού ράλι, ενεργοποιώντας... αγορές. 
Επίσης, οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα κορυφωθούν σύντομα. 
«Ίσως έχουμε την κορύφωση του πληθωρισμού και από εδώ αρχίζουμε να επιβραδύνουμε» δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτική στρατηγική στον Charles Schwab. 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι διακυμάνσεις στις μετοχές είναι πιθανό να συνεχιστούν ενόψει νέων μακροοικονομικών στοιχείων και των ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη. 
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αστάθεια ενώ οι ενδοημερήσιες διακυμάνσεις είναι απλώς η φύση του θηρίου αυτή τη στιγμή» είπε ο Schwab.

Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +2,83%, στις 30.038 μονάδες. 
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,60%, στις 3.669 μονάδες 
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +2,23%, στις 10.649 μονάδες

wall_klisimo_16.JPG

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+5,9%), JP Morgan (+5,6%) και Dow Inc. (+5,4%) ενώ κανένας δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος.

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός,  που αποτελεί ίσως και το «απόλυτο βαρίδι» για την οικονομία των ΗΠΑ, παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών, απογοητεύοντας αγοράς και επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 8,3% τον Αύγουστο, και 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% (διπλάσιος των προσδοκιών).
1_209.jpg

Ειδικότερα, τα τρόφιμα και η στέγαση αυξήθηκαν σημαντικά (παρά την πτώση της ενέργειας).
Μερικοί δείκτες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, ο οποίος μειώθηκε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο μετά από μείωση 0,1% τον Αύγουστο.
2_260.jpg
Επίσης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9 χιλ. στις 228 χιλ.
Ο μέσος όρος αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκε κατά 5.000 στις 211.500.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 3,95% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,47%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,1% στα 89,11 δολ. και η τιμή χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.677 δολ./oz. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ, στο 0,9778 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης