Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Τα επιτόκια της Fed θα ξεπεράσουν το 4,5%

Dimon (JP Morgan): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Τα επιτόκια της Fed θα ξεπεράσουν το 4,5%
Ο Dimon προέβλεψε ακόμα ότι η οικονομία της Κίνας θα κατεβάσει φέτος ταχύτητα και θα αναπτυχθεί με 3% ώς 4%.
Σχετικά Άρθρα
Ο CEO της JP Morgan, James Dimon, προειδοποίησε την Πέμπτη 13/10 ότι ο επίμονος και υψηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια της Fed πάνω από το επίπεδο του 4,5%.
Οι καταναλωτές είναι ακόμα σε καλή οικονομική κατάσταση και συνεχίζουν να κάνουν υψηλές δαπάνες αλλά η δυνατότητα αυτή θα περιοριστεί πιθανότητα μετά εννιά μήνες, τόνισε ο Dimon σε εκδήλωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 4,5% για να δαμάσει τον πληθωρισμό.
O CEO της JP Morgan εκτίμησε επίσης ότι η Fed πιθανότατα δεν θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
«Δεν νομίζω αν θα είναι ομαλή η προσγείωση.
Δεν το πιστεύω, αλλά θα μπορούσε» σημείωσε λέγοντας ότι οι εναλλακτικές θα ήταν μία ήπια ή βαριά ύφεση.
«Σε μια βαριά ύφεση, θα μπορούσε να αναμένει κανείς να υποχωρήσει η αγορά κατά 20% με 30% περαιτέρω» πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στον Jeremy Powell και ότι ο στασιμοπληθωρισμός παραμένει το χειρότερο από τα άλλα διαθέσιμα εναλλακτικά σενάρια.
Ο Dimon προέβλεψε ακόμα ότι η οικονομία της Κίνας θα κατεβάσει φέτος ταχύτητα και θα αναπτυχθεί με 3% ώς 4%.

«Έρχεται παγκόσμια ύφεση σε 6-9 μήνες»

Υπενθυμίζουμε πως πριν λιγες ημέρες η «κεφαλή» της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι ένας «πολύ, πολύ σοβαρός» συνδυασμός από αντιξοότητες είναι πιθανό να οδηγήσει τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του 2023.
Ο Dimon, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «στην πραγματικότητα εξακολουθεί προς το παρόν να πηγαίνει καλά» και πως οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
«Αλλά δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία χωρίς να μιλάς για τα πράγματα που είναι στο μέλλον – και αυτό είναι σοβαρό», είπε ο Dimon στη Julianna Tatelbaum του CNBC.
Μεταξύ των γεγονότων που προκαλούν ισχυρές ανησυχίες, ο Dimon ανέφερε τον αντίκτυπο του τρέχοντος πληθωρισμού, την επιθετικότερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα που πιστεύω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο - εννοώ η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση - σε κάποιο είδος ύφεσης σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα», είπε ο Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης