Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικός ξεσηκωμός από τους Γάλλους: Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καλούν σε εξάπλωση των απεργιών - Με την πλάτη στον τοίχο ο Macron

Μαζικός ξεσηκωμός από τους Γάλλους: Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καλούν σε εξάπλωση των απεργιών - Με την πλάτη στον τοίχο ο Macron
Πέραν των συνεχιζόμενων απεργιών σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, κινητοποιήσεις γίνονται σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Engie
Σχετικά Άρθρα

Θα εξαπλωθούν στη Γαλλία οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στον τομέα του πετρελαίου;
Σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 13/10, το συνδικάτο FNME-CGT, «καλεί σε επέκταση της απεργίας σε όλες τις εταιρείες» στον κλάδο της, ενώ ηTotalEnergies προτείνει αύξηση μισθών 6% και το συνδικάτο θέλει 10%
Επιπλέον, το συνδικάτο υποστηρίζει τα κινήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πυρηνικών σταθμών, η οργάνωση θεωρεί ότι «η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα» και αντιτίθεται σθεναρά στις επιτάξεις προσωπικού.
Πέραν των συνεχιζόμενων απεργιών σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, κινητοποιήσεις γίνονται σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Engie.
Σε ένα δελτίο τύπου το πρωί της Πέμπτης, η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι πρότεινε τη χορήγηση μπόνους, για όλους τους υπαλλήλους της παγκοσμίως, «που αντιστοιχεί στον μισθό ενός μήνα που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με την επιφύλαξη μισθολογικών συμφωνιών στις διάφορες χώρες και θυγατρικές.
Αυτό το ποσό θα περιοριστεί για τους υψηλούς μισθούς, θα καταβληθεί στους υπαλλήλους όλων των εταιρειών που ανήκουν στην εταιρεία στο 100%, καθώς και σε εργαζόμενους εταιρειών άνω του 50% σε περίπτωση συμφωνίας με τις δικές τους διοικήσεις», διευκρινίζεται στο έγγραφο.

Σε επιτάξη των υπηρεσιών προχώρησε η κυβέρνηση Macron 

Οι απεργίες έχουν φέρει μεγάλο πρόβλημα στον ανεφοδιασμό σε ολόκληρη τη Γαλλία, με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να διατάσσει επιστράτευση του βασικού προσωπικού.
«Οι μισθολογικές διαφωνίες δεν δικαιολογούν το να μπλοκάρετε τη χώρα», είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου Macron τη Δευτέρα, όταν παρακάλεσε τις εταιρείες και τα συνδικάτα να βρουν έναν συμβιβασμό, ενώ έμμεσα επέκρινε τους απεργούς λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός δεν είναι τρόπος διαπραγμάτευσης.»
Λόγω των απεργιών αναπτύσσεται μαύρη αγορά καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ΒFM. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για κυκλώματα που γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη και στη συνέχεια τα μεταπωλούν μέσω του διαδικτύου, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το λίτρο

Στήριξη από το κόμμα Melanson

«Όπως ήταν φυσικό, ήρθε η ώρα της αναμέτρησης», είπε η βουλευτής του LFI (La France Insoumise, Ανυπότακτη Γαλλία) Κλεμεντίν Οτέν, απαντώντας σε ερώτηση στο πλατό του France2. «Τώρα είναι η ώρα», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει φόβος, υπάρχει παραίτηση, μερικές φορές προκαλείται και κατάπληξη όταν βλέπεις την Total που βγάζει 18 δισ. κέρδη και αρνείται να δώσει αυξήσεις στους υπαλλήλους της».
Η εκλεγμένη αξιωματούχος προχώρησε παραπέρα, λέγονταςπως μέσα της νιώθει «ευτυχισμένη που υπάρχει απεργία». Η ίδια διευκρίνισε ότι «η απεργία επεκτείνεται, αφού χθες ήταν ο τομέας των χημικών μετά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά με το SNCF και πάμε σε διεπαγγελματική απεργία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης