Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE Stress Test: Συνολική ανθεκτικότητα κατεγράφη στους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

BoE Stress Test: Συνολική ανθεκτικότητα κατεγράφη στους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
Το LME αναγκάστηκε να διακόψει τη διαπραγμάτευση συμβολαίων νικελίου και να ακυρώσει τις συναλλαγές στις αρχές Μαρτίου 2022, αφού οι τιμές του μετάλλου διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, λόγω της βραχυπρόθεσμης κάλυψης θέσεων από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 13/10 ότι τα συμπεράσματα του πρώτου stress test για την ευρωστία των ICE Clear Europe, LCH και LME Clear έδειξαν ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι (CCP) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι «ανθεκτικοί».
Έκθεση της BoE, ωστόσο, ανέφερε ότι ο φορέας εκκαθάρισης του London Metal Exchange (LME) σχεδόν εξάντλησε το κεφάλαιο εκκαθάρισής του στο πλαίσιο της άσκησης ακραίων καταστάσεων που διεξήχθη στην στην κεντρική υπηρεσία εκκαθάρισης συναλλαγών μετάλλων.
Το LME αναγκάστηκε να διακόψει τη διαπραγμάτευση συμβολαίων νικελίου και να ακυρώσει τις συναλλαγές στις αρχές Μαρτίου 2022, αφού οι τιμές του μετάλλου διπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, λόγω της βραχυπρόθεσμης κάλυψης θέσεων από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο.
Οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην εκκαθάριση συναλλαγών μεταξύ μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
"Παρότι το stress test ήταν διερευνητικό, χωρίς αξιολογήσεις επιτυχίας/αποτυχίας, τα αποτελέσματά του αποδεικνύουν τη συνολική ανθεκτικότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της BoE, Jon Cunliffe σε ανακοίνωσή του.
Στο πλαίσιο του stress test η BoE έλεγξε εάν οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι είναι ανθεκτικοί σε ένα δυσμενές σενάριο για τη αγορά και στην ταυτόχρονη χρεοκοπία των δύο μεγαλύτερων φορέων εκκαθάρισης.
"Αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, κανείς εξ αυτών δεν παρουσίασε πλήρη εξάντληση των προχρηματοδοτούμενων χρηματοοικονομικών πόρων ή αρνητικό υπόλοιπο ρευστότητας”, ανέφερε η BoE.
Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της BoE, ξεκίνησαν ευρεία έρευνα τον Απρίλιο σχετικά με το πώς το LME ανέστειλε τις συναλλαγές νικελίου.
Η άσκηση κεντρικού αντισυμβαλλομένου της ΤτΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και σχεδιάστηκε με βάση το χειρότερο ιστορικά σενάριο αγοράς που είχε βιώσει κάθε κεντρικός αντισυμβαλλόμενος μέχρι εκείνη τη στιγμή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης