Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται σκοτεινές μέρες για την Ευρώπη, λόγω κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται σκοτεινές μέρες για την Ευρώπη, λόγω κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Προ των πυλών η χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, λόγω των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα

Σκοτεινές μέρες για την Ευρώπη, εν όψει τις χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της έλλειψης ρωσικού πετρελαίου, προβλέπουν οι αναλυτές.
Η ευρωπαϊκή απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών αργού από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Για τους ηγέτες της ΕΕ, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση νέων πηγών αργού πετρελαίου, εν όψει ενός πολύ σκοτεινού και κρύου χειμώνα.
Η κίνηση των χωρών της ΕΕ να επιβάλουν ατελείωτες κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο του προέδρου Vladimir Putin με την Ουκρανία, σταματώντας τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, είναι μια προσπάθεια να "κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει" για την εισβολή, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Αν και το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου έχει διογκωθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι τιμές της ενέργειας υπερπληθωρίζουν και νέοι αγοραστές βρίσκονται στην Ασία.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια σε άλλες πλούσιες σε ενέργεια χώρες, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αυξήσουν τις εισαγωγές ενέργειας λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως.

Τα κράτη του Κόλπου δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση

Η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε στο ακροατήριο ενός πάνελ για την ενεργειακή ασφάλεια που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ότι τα κράτη του Κόλπου, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Εξάλλου, ο κόσμος κινείται σε μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους μετά τις περικοπές του OPEC+.
Αυτό θα μπορούσε ακούσια να ωθήσει έναν υπερκύκλο στην τιμολόγηση, καθώς τo brent πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Από πού θα προμηθεύεται λοιπόν η Ευρώπη αργό αυτό το χειμώνα, αν η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως είναι περιορισμένη;
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος πετρελαίου της Morgan Stanley, Martijn Rats έγραψε σε πρόσφατο σημείωμά του:
«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται εκεί που βρίσκεται επειδή αυτό το ερώτημα είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί.
Αν ξέραμε, θα μπορούσαμε όλοι να αναπνεύσουμε λίγο πιο εύκολα».

brent.png

Δύσκολο για την Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο

Χωρίς πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -- οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολευτούν να προμηθεύονται αργό από όλο τον κόσμο, επειδή η παραγωγή δεν μπορεί να αυξηθεί γρήγορα.
Η Helima Croft, διευθύνουσα σύμβουλος της RBC Capital Markets LLC, προειδοποίησε: "Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών".
Η Croft φοβάται μια λαϊκιστική αντίδραση στην Ευρώπη, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής.
Σημείωσε επίσης ότι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να συνάψουν συμφωνίες με τη Βενεζουέλα ή το Ιράν για να αντισταθμίσουν την ενεργειακή κρίση είναι απίθανη.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell παραδέχθηκε: «Η ευημερία μας βασίστηκε στη φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία».
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. 
Το πρόβλημα με την περιορισμένη παγκόσμια παραγωγική ικανότητα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει την Ευρώπη μέχρις εσχάτων.
Φέτος το χειμώνα, υπάρχει κίνδυνος διακοπών ρεύματος σε όλο το μπλοκ, καθώς οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία μειώνονται - και η αδυναμία ταχείας αύξησης των εισαγωγών από το εξωτερικό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε για αυτό το σενάριο εδώ και μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης