Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα Δύσης - Σαουδικής Αραβίας - Η ΙΕΑ προειδοποιεί για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω OPEC+

Ρήγμα Δύσης - Σαουδικής Αραβίας - Η ΙΕΑ προειδοποιεί για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω OPEC+
Αρνείται την κριτική των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση της συμμαχίας ΟPEC+ την περασμένη εβδομάδα για μείωση της παραγωγής πετρελαίου οδήγησε ανοδικά τις τιμές και μπορεί να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία.

«Η ανελέητη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που πυροδότησε το σχέδιο του OPEC+ να μειώσει την παροχή επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο Οργανισμός.
«Με τις αμείωτες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων να έχουν αντίκτυπο, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ρήγμα με τη Σαουδική Αραβία

Η δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Οργανισμό αποτυπώνει το ρήγμα με τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτη του OPEC+.
Οι πραγματικές απώλειες στην προσφορά θα είναι πιθανόν γύρω στο 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και όχι 2 εκατ. βαρέλια που ανακοινώθηκε από τη συμμαχία ΟPEC+, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους όπως η Ρωσία, ανέφερε ο IEA.

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Σαουδική Αραβία

Το Ριάντ απορρίπτει ως «αβάσιμες» τις ανακοινώσεις με τις οποίες ασκείται κριτική στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση που έλαβε ο OPEC+ την προηγούμενη εβδομάδα για τη μείωση του στόχου της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις. 

Ομόφωνη η απόφαση του OPEC+

Η απόφαση του OPEC+ ήταν ομόφωνη και έλαβε υπόψη της την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης με στόχο τον περιορισμό της αστάθειας της αγοράς, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Οργή στις ΗΠΑ

Ο OPEC+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα, σε δραστικές μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, περιορίζοντας την προσφορά σε μία σφιχτή αγορά, αυξάνοντας έτσι, τις πιθανότητες για υψηλότερες τιμές της βενζίνης.
Από την άλλη μεριά, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Η κίνηση του OPEC+ προκάλεσε την οξεία αντίδραση του προέδρου Joe Biden, ο οποίος απογοητεύτηκε από την “κοντόφθαλμη” προσέγγιση μείωσης της παραγωγής από το αναφερόμενο πετρελαϊκό καρτέλ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διάσταση του ρήγματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην ενεργειακή πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης