Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρωτοφανές σκάνδαλο με trading από κυβερνητικούς υπαλλήλους – Επένδυαν και νομοθετούσαν αναλόγως

ΗΠΑ: Πρωτοφανές σκάνδαλο με trading από κυβερνητικούς υπαλλήλους – Επένδυαν και νομοθετούσαν αναλόγως

Τόσο οι Δημοκρατικές, όσο και οι Ρεπουμπλικανικές διοικήσεις, έκαναν trading στη Wall Street ανάλογα με τις αποφάσεις που λάμβαναν

Περισσότεροι από 2.600 κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αγοράσει και πουλήσει μετοχές εταιρειών των οποίων η τύχη διαμορφώθηκε ανάλογα με τις πολιτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες τους.

Αυτό διαπιστώθηκε μετά από έρευνα της Wall Street Journal, η οποία έδειξε ότι τόσο οι Δημοκρατικές, όσο και οι Ρεπουμπλικανικές διοικήσεις, έκαναν trading στη Wall Street ανάλογα με τις αποφάσεις που λάμβαναν.
Η έρευνα έδειξε ότι αφορά περισσότερο από το 20% των ανώτερων υπαλλήλων μεταξύ των 50 οργανισμών που καλύπτονται από την έρευνα της WSJ μέχρι στιγμής.
Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη της Journal σε περισσότερα από 31.000 έντυπα δημοσιοποίησης που κατατέθηκαν μεταξύ 2016 και 2021 από 12.000 ανώτερους υπαλλήλους καριέρας, διορισμένους από τον πρόεδρο και πολιτικούς υπαλλήλους.

Εσωτερική πληροφόρηση

Ορισμένες πιο ριψοκίνδυνες συναλλαγές -- που αφορούσαν, για παράδειγμα, δικαιώματα προαίρεσης και ανοικτές πωλήσεις -- είχαν αξία μεταξύ 5 και 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρόλο που είναι παράνομο για τους υπαλλήλους να εργάζονται σε θέματα στα οποία έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον -- και παρόλο που οι κανονισμοί απαγορεύουν ακόμη και την απλή εμφάνιση σύγκρουσης συμφερόντων -- η WSJ βρήκε πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα:
"Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος ανέφερε αγορές μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων άφησε έναν υπάλληλο να κατέχει δεκάδες μετοχές τροφίμων και φαρμάκων παρά τη λίστα απαγόρευσης αγορών.
Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας αγόρασε μετοχές μιας αμυντικής εταιρείας πέντε φορές πριν κερδίσει νέες επιχειρήσεις από το Πεντάγωνο".
Συχνά, οι υπάλληλοι δεοντολογίας απλώς παρέκαμψαν τους κανόνες ή πιστοποίησαν ότι οι συναλλαγές ενός υπαλλήλου πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαίρεση.

Κοινή πρακτική

Περισσότερο από το 40% των ανώτερων αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών συναλλάχθηκαν σε εταιρείες που άγγιζε η υπηρεσία τους -- το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 50 υπηρεσιών που μελετά η Journal.
Ίδια ήταν και η πρακτική στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Άμυνας, στην IRS, στην SEC και την Fed -- το καθένα από τα οποία είχε ένα ποσοστό αξιωματούχων που εμπλέκεται πάνω από το μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης