Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα αξιοπιστίας του διοικητή της ΒοΕ, Andrew Bailey θέτουν οι αγορές - Έστειλε «σημείωμα αυτοκτονίας»

Θέμα αξιοπιστίας του διοικητή της ΒοΕ, Andrew Bailey θέτουν οι αγορές - Έστειλε «σημείωμα αυτοκτονίας»
Ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση περί της καταλληλότητας του Andrew Bailey
Σχετικά Άρθρα
Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, επιφορτισμένος με τη διαχείριση του πληθωρισμού και τον καθορισμό των επιτοκίων, ο Andrew Bailey αρέσκεται στους στόχους.
Και τώρα έχει ένα, αναφέρει σε ανάλυση του το Politico.
Οι αγορές ξεπουλούν περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω χαοτικής χάραξης πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση της Liz Truss - αλλά η διαχείριση της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Bailey παίρνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Στους πιο σκληρούς επικριτές του περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους συναδέλφους της Truss στο Συντηρητικό Κόμμα.

Που εστιάζει η κριτική

Στο επίκεντρο είναι τα στεγαστικά δάνεια για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά που πρόκειται να ανανεωθούν εν μέσω εξοντωτικά υψηλών επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια και η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου λιρών.
Η αποτυχία να κατασταλεί ένα sell off των βρετανικών ομολόγων και του νομίσματος εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τις βρετανικές ακτές.
Η τρέχουσα πίεση στην αγορά ομολόγων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng ενός τεράστιου πακέτου μη χρηματοδοτούμενων φοροελαφρύνσεων, υποδαυλίζοντας τους φόβους των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της κυβέρνησης.
Το δραματικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων προκάλεσε πανικό στα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πτώση των τιμών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και στο κόστος δανεισμού.
Οι πολιτικές επιπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής πέσει στους ώμους της κυβέρνησης Truss - προκαλώντας ανατροπές σε βασικές πολιτικές, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν συρρικνωμένη υποστήριξη.
Ωστόσο, πριν από την αυτοπροκληθείσα αναταραχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Bailey αισθανόταν πολιτική πίεση για τον χειρισμό από την κεντρική τράπεζα του διψήφιου πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους ζωής που τον συνοδεύει.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Ενώ το Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ αρνείται να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Τράπεζας, ο υπουργός Επιχειρήσεων Jacob Rees-Mogg ανέφερε ότι η αποτυχία να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια ήταν η αιτία της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο ίδιος απέρριψε την άμεση σύνδεση μεταξύ του μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησης και των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου που οδήγησαν σε επείγουσα παρέμβαση της BoE, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες "υψηλού κινδύνου" των συνταξιοδοτικών ταμείων έπαιξαν ρόλο.
"Θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αύξησε τα επιτόκια τόσο πολύ όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ", δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC.
Σε μια άλλη προφανή αιχμή κατά της Τράπεζας, ο Rees-Mogg πρόσθεσε: "Η λίρα και άλλα νομίσματα έχουν πέσει έναντι του δολαρίου επειδή τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες αγορές".

Η παρέμβαση της ΒοΕ

Αμέσως μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό του Kwarteng, η Τράπεζα φάνηκε να ελέγχει την κατάσταση όταν παρενέβη για να κατευνάσει την κρίση των συνταξιοδοτικών ταμείων και αρνήθηκε να προχωρήσει σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων.
Όμως, δύο ακόμη παρεμβάσεις αυτή την εβδομάδα και η σύγχυση σχετικά με τα αυστηρά σχόλια του ίδιου του Bailey κινδυνεύουν να υπονομεύσουν αυτή την εντύπωση.
Ο διοικητής την Τρίτη έδωσε ένα σπάνιο τελεσίγραφο στα συνταξιοδοτικά ταμεία που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για μετρητά στην αγορά κρατικών ομολόγων.
"Έχετε τρεις ημέρες ακόμα. Πρέπει να τα καταφέρετε", προειδοποίησε.
Η τράπεζα έχει ουσιαστικά διασώσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τότε που ο μίνι προϋπολογισμός της βρετανικής κυβέρνησης αναστάτωσε τις αγορές.
Η παρέμβαση για την αγορά ομολόγων έχει ως στόχο να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και να δώσει χρόνο στα πληγέντα ταμεία να συγκεντρώσουν αρκετά μετρητά για να αντιμετωπίσουν τις ιστορικές εξάρσεις των αποδόσεων.
Το μήνυμα της Bailey φάνηκε να στοχεύει στην αύξηση της πίεσης στα ταμεία να πουλήσουν εγκαίρως περιουσιακά στοιχεία και όχι στην προσδοκία παράτασης πέραν της προθεσμίας της Παρασκευής.
"Θα τελειώσουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας", δήλωσε.

Συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Ωστόσο, τα σχόλια φάνηκαν να γυρίζουν αμέσως μπούμερανγκ, προκαλώντας απότομη πτώση της λίρας, αν και έκτοτε έχει ανακάμψει.
Το κόστος δανεισμού του βρετανικού δημοσίου αυξήθηκε επίσης και πάλι την Τετάρτη, με την απόδοση των 30ετών ομολόγων να κινείται πάνω από το 5% - το επίπεδο που προκάλεσε για πρώτη φορά την παρέμβαση της τράπεζας - προτού υποχωρήσει αφού η Τράπεζα χρησιμοποίησε τη δύναμη πυρός της για να αγοράσει ομολόγων αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων λιρών.
Οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς θεωρούν ότι τα σχόλια του διοικητή ήταν ένα λάθος που θα αναγκάσει την τράπεζα να ακολουθήσει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο Mike Howell της CrossBorder Capital περιέγραψε τα λόγια του Bailey ως το "συντομότερο σημείωμα αυτοκτονίας στην ιστορία" και δήλωσε ότι ο διοικητής θα πρέπει να αλλάξει πορεία.
"Η επιμονή του Bailey ότι η στήριξη έκτακτης ανάγκης θα λήξει την Παρασκευή είναι μια μη βιώσιμη θέση που αναμένουμε να ανατραπεί γρήγορα", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Innes McFee.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Εάν η Τράπεζα χάσει την αξιοπιστία της, η ικανότητά της να διασώσει την οικονομία από τη διαταραχή της αγοράς θα δυσχεραίνεται σημαντικά.
Οι όλο και πιο δαπανηρές παρεμβάσεις θα αποφέρουν όλο και πιο περιορισμένα αποτελέσματα, αν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πριν από τα σχόλια του Bailey, ένας στρατηγικός αναλυτής των αγορών δήλωσε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να "δοκιμάσει τις αντοχές" σταματώντας το πρόγραμμα την Παρασκευή και στη συνέχεια να το επανεκκινήσει αν χρειαστεί - αλλά αυτό θα ήταν επικίνδυνο, διότι δεν είναι σαφές πόσο θα πρέπει να αυξηθούν οι αποδόσεις πριν προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
"Αν και πολύ ικανός κεντρικός τραπεζίτης, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του εκτός των τομέων της νομισματικής πολιτικής και των αγορών της BoE", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EFG Bank, Stefan Gerlach, ο οποίος στο παρελθόν ήταν και ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης.
"Δεν είναι ο καταλληλότερος για τη θέση, δεδομένης της φύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η ΒοΕ.
Οι επικοινωνιακές του αστοχίες το τελευταίο έτος ήταν επιζήμιες", είπε, επισημαίνοντας τη συγκεχυμένη καθοδήγηση του Bailey σχετικά με τα επιτόκια.
"Είναι σαν να λέει η πυροσβεστική 'πρέπει να έχετε τη φωτιά σας πριν από την Παρασκευή, γιατί μετά θα πάμε σπίτι μας'".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης